TCDD personelinin avukat talep hakkı

MehmetEktasMehmet EKTAŞ
TCDD iş bileşenleri tek tek değerlendirildiğinde, özellikle bakım ve onarım personeli ile faal personelin çalıştığı alanlarda mesleki risklerin oldukça fazla olduğu gerçektir.
TCDD personeli; ölüm ve yaralanmalı hemzemin geçit çarpışmaları başta olmak üzere tren çarpışmaları, iş kazaları, trenden düşmeler, perondan düşmeler, hırsızlık, üçüncü şahıslarla yaşanan sorunlar gibi olayların gerçekleşmesi sonucu ceza soruşturmaları ve kovuşturmalarıyla, hukuk mahkemelerinde tazminat talepli kovuşturmalarla karşı karşıya kalmaktadır.
Kamu personelinin, özellikle görevinden kaynaklanan suç şüphesi nedeniyle karşı karşıya kaldığı takibatlarda savunma konusunda Kurum desteğini alması büyük önem taşımaktadır.
Avukat talep hakkı, kaynağını nereden almaktadır?
TCDD personelinin savunulması için avukat talep etme hakkı, en son 10.11.1998 yürürlük tarihli TCDD Hukuk Müşavirlikleri Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.
TCDD personelinin avukat talep hakkı oldukça eskilere dayanmakta ise de, eğitim ve duyuru eksikliği nedenleriyle personelin bu talep hakkı konusundaki bilgisi ne yazık ki yetersizdir.
Temel hakları konusundaki bilgilendirme eksikliği nedeniyle personel, TCDD tarafından kendine sağlanan hukuki yardım hakkını kullanamadığından çoğu kez suçsuz olduğu durumlarda ceza hükümleriyle karşı karşıya kalmaktadır.
Avukat talep hakkı yönetmeliğin 43 üncü maddesinde düzenlenmiştir.
Kuruluş personelinin savunulması için avukat tutulması
Madde 43- Görev sırasında ve görevden dolayı karıştığı olaylar nedeni ile sanık, davacı veya davalı durumunda kalan personelin, savunulması gerekli görülür ise personelin görev yaptığı yere göre bölge müdürü, bölge hukuk müşavirinin uygun göreceği bir avukat ile avukatlık asgari ücret tarifesinin üç katını geçmeyecek bir ücret üzerinden anlaşma yapar.
Olayın özelliğine göre avukatlık asgari ücret tarifesinin üç katı üzerinden anlaşma mümkün olmaz ise durum, gerekçesi belirtilerek genel müdürlüğe sunulur. Alınacak yetki ve talimata göre anlaşma yapılır.
Avukat talep edilebilmesi için hangi şartların varlığı gerekir?
Madde düzenlemesine göre personelin Avukat talep hakkı için aşağıdaki iki şartın birlikte varlığı gerekmektedir.
1) Personelin savunmasını gerektiren olay mutlaka görev sırasında olmalıdır.
2) Personelin savunmasını gerektiren olay mutlaka personelin yaptığı görevden dolayı olmalıdır.
Örneğin bir hemzemin geçit kazasına maruz kalan makinist, kazanın meydana geldiği hemzemin geçidin sorumlusu yol bakım onarım şefi, çalışma sırasında iş kazası sonucu yaralanan yol işçisinin başında bulunan yol bakım onarım memuru, bilet kontrolü sırasında verdiği hizmet nedeniyle yolcunun hakaretine uğrayan kondoktör, manevra sahasındaki üçüncü şahıslarla tartışan koruma güvenlik görevlisi bu hakkı talep edebilecektir.
Ancak, görev sırasında olsa dahi göreviyle ilgili olmayan bir olay nedeniyle avukat yardımı alınamayacaktır. Örneğin, istasyonda görevli bir koruma güvenlik görevlisi görevi sırasında daha önce mahallesinde arasında husumet olan bir kişinin saldırısına maruz kalırsa bu yardımı talep edemeyecektir.
Avukat talep hakkını kimler kullanabilir?
Destek verilecek personelin yargılama evrelerindeki sıfatı önemli değildir. Yardım sadece aleyhine yargılama yapılan davalı personeli değil, davacı, mağdur, müşteki gibi sıfatlarla yargılamaya katılan personeli de kapsamaktadır.
Avukat talep hakkına hangi aşamada başvurulabilir?
Avukat talep hakkı sadece kovuşturma (dava) aşamasına ait bir hak değildir. Özellikle savcılık soruşturması aşamasında yapılacak doğru savunma ve maddi gerçeğin ortaya konulmasına sağlanacak katkı ile daha dava açılmadan savcılık aşamasında bir çok personel hakkında takipsizlik kararı verilmesinin sağlaması mümkündür.
Etkili bir savunma için özellikle Davalı olunan olaylarda şikayetin ve soruşturma açıldığının öğrenildiği andan itibaren avukat talep hakkının kullanılması yerinde olacaktır.
Avukat talep hakkı için nereye başvurulmalıdır?
Eğer içinde bulunduğu olayın hemen sonrası TCDD bölge hukuk müşavirlikleri tarafından personele ulaşılmamış ve personel Avukat Talep Hakkını kullanmak istiyorsa, iş yerine vereceği bir dilekçeyle müracaat etmelidir. Dilekçeyi alan işyeri yetkilileri ise dilekçeyi zaman geçirmeden bağlı olduğu Bölge Müdürlüğüne göndermelidir.
Avukatı kim belirlemelidir?
Her ne kadar yönetmelikte, “Bölge hukuk müşavirinin uygun göreceği bir avukat” ifadesi yer almışsa da; sözleşme, -avukat seçme hakkının gereği olarak- talep eden personelin tercih edeceği bir avukatla imzalanmalıdır.
Personelin avukat talep hakkının farkına varması ve bu hakkını olumlu ve yaygın şekilde kullanması dileğimle.

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı