Demiryolları’nda yol personelinin suçu ne?

Devlet Demiryolları’nın (TCDD) Yol Dairesi’ne bağlı işyerlerinin adı değiştirildi, eski işyerlerine yeni atanmış gibi görünen kimi yol personeline unvanları verilmedi, kimi personelin ise görevde yükselmesinin önü kapatıldı. Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Genel Başkanı Özden Polat, yaratılan fiili durumun mevzuatla bağdaşmadığı gibi hayatın olağan akışıyla da çeliştiğini söyledi.

YOLDER Genel Başkanı Özden Polat’ın verdiği bilgiye göre, TCDD İşletmesi Yönetim Kurulu’nun 29 Haziran 2009 tarih ve 12/93 sayılı kararında iptal edilecek kadro ve pozisyonlar belirlendi. Yol şube şefi unvanı iptal edildi ve “yol bakım onarım müdürü” unvanı, yol kısım şeflikleri kadroları iptal edilerek “yol bakım onarım şeflikleri” kadroları getirildi. Söz konusu işleme, yol şube şefliklerinin yol bakım onarım müdürlüklerine dönüştürülmesi gerekçe gösterildi.

TCDD İşletmesi Yönetim Kurulu kararına paralel olarak, yol çavuşu yerine “hat bakım onarım memuru”, yol ve geçit bekçisi yerine “yol ve geçit kontrol memuru”, tarım kısım şefi yerine “tarım şefi”, tarım çavuşu yerine “tarım memuru” unvanları getirildi. Yol şube şeflerinin hak ettiği “yol bakım onarım müdürlüğü” unvanları dışında diğer personele unvanları 24 Mart 2011 tarihinde verildi.

TCDD Genel Müdürlüğü Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığı’nın 22 Mayıs 2011 tarih ve 25454 sayılı yazısı uyarınca, yol şube şeflikleri “yol bakım onarım müdürlüklerine”, yol kısım şeflikleri “yol bakım onarım şeflikleri”ne dönüştürüldü. Bunun yanında, ilgili personelin tamamının unvanı iptal edildi, ancak yeni ihdas edilen unvanlar söz konusu personele verilmedi.

Bu arada, TCDD İşletmesi ve Genel Müdürlüğü ve Bağlı Ortaklıkları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği 8 Ocak 2012 tarihli ve 28167 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin ardından TCDD İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı’nın 23 Şubat 2012 tarih ve 15377 sayılı ilanıyla görevde yükselme ve unvan değişikliği eğitimi açılacağını duyurdu.

“TCDD Yol Dairesi’ne bağlı olarak çalışan 965 dolayındaki yol personelinin yaptığı iş, ücreti ve işyeri aynı kaldı, yalnızca tabelalarda ve kağıt üzerinde sanki yeni görev yerlerinde eski unvanlarla görevlendirilmiş gibi bir fiil durum yaratıldı” diyen Özden Polat, “Söz konusu fiili duruma rağmen yol personelinin yeni işyerlerine uygun unvanları da verilmedi” diye konuştu. “TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yaratılan fiili durum, mevzuatla bağdaşmak bir yana, olağan hayatın akışı ile de çelişiyor” görüşünü dile getiren Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerçekten de sadece işyerlerinin isimlerinin değiştirilerek, görev tanımlarında esaslı bir değişiklik yapılmaksızın nasıl yükselme olacağının mantığı bir türlü anlaşılamamaktadır. Yasal olarak da aslında TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yapılan görevlendirmeler ve kadro iptal ve ihdas işlemleri de göz önüne alındığında, TCDD İdaresi yol çalışanlarının unvanlarını zımnen de olsa vermiştir.”

Halen bazı unvanlarının verilmemiş olmasının yol personeli arasında ciddi rahatsızlığa yol açtığını belirten YOLDER Genel Başkanı Özden Polat, “Kaldı ki, zaten yıllardır görev yapılan unvanların isimlerinin değiştirilmesi suretiyle ilgili personelin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına tabi tutulacak olması hususu da hukuki dayanaktan yoksundur” dedi. Polat, şu görüşleri dile getirdi:

“Cumhuriyet tarihimizin en fazla yol yenilemesinin gerçekleşmesinde önemli katkıları olan yol personelinin durumunun net bir hal alması ve tereddütlerin giderilmesi gerekmekte iken, yol şube şeflerini hukuksuz bir şekilde asaleten vekil olarak çalıştıran TCDD idaresi personelini belirsizliklerle baş başa bıraktığı gibi, personellerini mağdur etmiştir. Bunun yanında birçok personelin de kazanılmış hakları ve liyakat ilkesi çerçevesinde yükselme beklentileri de haksız bir şekilde yok olmuştur. Yol personeli arasında yapılan ankette, personelin yüzde 93’ü yaşanan gelişmelerden ve ilgili yönetmelikten hoşnutsuzdur.”

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı