Pamukkale Ekspresi davasında beraat kararı Yargıtay’ca onandı

2012-10-16Kütahya’da Pamukkale Ekspresi’nin raydan çıkarak devrilmesi sonucu 9 kişinin ölümü, 21 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili açılan davada Kütahya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararı Yargıtay tarafından onandı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yüklenen fiil açısından, sanıkların kusurlarının bulunmadığına ilişkin mahkeme kararına itirazı reddederken beraate ilişkin hükümlerin onanmasina oybirliğiyle karar verdi.

Olay, 27 Ocak 2008 günü saat 02:02 sıralarında Kütahya Çöğürler – Değirmenözü arasında meydana gelmişti. Makinist Bülent Özgül ve ikinci makinist Erdinç Kirit yönetimindeki Eskişehir – Afyon seferini yapan 71322 sefer sayılı Pamukkale Ekspresi rayların kırılması sonucu devrilmiş, olayda 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 21 vatandaşımız da yaralanmıştı.

Olayla ilgili olarak Kütahya Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturma sonucunda Kütahya 1. Ağır Ceza Mahkemesi dava açılmıştı. Yargılama sürecinde mahkemeye sunulan birden fazla bilirkişi raporlarının, kazanın sorumlularına ilişkin birbirleriyle çeliştiği görülmüştü.

Çelişkili bilirkişi raporları üzerine mahkeme bu çelişkilerin giderilmesi ve olayın açıklığa kavuşturulması açısından yeniden rapor alınması yoluna gitmişti. Tüm bilirkişi raporları, raylardan birinin içerisinde oluşan ve bu tür malzemelerde oluşabilecek ve gözle görülemeyecek bir bulon deliğin kazaya yol açtığına işaret etmişti. Birbiriyle çelişen raporların bazılarında bu çatlağın izlenmediği, kaza riskinin değerlendirilmediği belirtilerek sanıkların kusurlu olduğu dile getirilmişti.

Sonuçta, mesleklerinde kıdemli iki profesör ve bir yardımcı doçentin verdiği rapor elde edilmişti. Birbirleriyle çelişen raporları tartışılıp çelişkilerin giderilmesi aşamasında elde edilen ve üstün tutulması gereken son raporda, bu çatlağın sanıklar tarafından görülmesinin mümkün olmadığı belirtilmişti. Üç akademisyenin hazıradığı raporda, “Kaza nedeni ile hiç kimseye kusur atfedilemeyeceği, kazanın oluş şekli ve özellikleri değerlendirildiğinde kast ve taksirin, kusur ve sorumluluğunun olmadığı, kazanın rastlantısal ve önceden sebebinin belirlenmesinin mümkün olmadığı, kazanın öngörülmesinin önlenmesi mümkün olmayan bir nedenden kaynaklandığı” dile getirilmişti.

Cumhuriyet Savcılığı’nın mütalaasında, bilirkişinin saptamalarına yer verilerek, üstün tutulması gereken bu rapor esas alınarak tüm sanıkların kusur yokluğu nedeni ile ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesi gerektiği belirtilmişti. Ayrıca emanete kayıtlı demiryolu parçalarının Demiryolu idaresine, sanıkların ödediği teminatların da sanıklara iadesine karar verilmesi yolunda görüş bildirilmişti. Mahkeme de savcılığın görüşü doğrultusunda, tüm sanıkların ayrı ayrı beraatine karar vermişti.

Kütahya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savunmayı Bileşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın hukukçusu Avukat Salih Ekizler üstlenmişti. Müdahil olma talebi mahkemece ret edilmesine karşın, Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (YOLDER) Hukuk Danışmanı Avukat Hakan Vatandaş ile YOLDER Genel Başkanı Özden Polat da yargılama sürecini yakından izlemişti.

Kütahya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararı, sanıkların cezalandırılması istemiyle katılanlarca temyize götürülmüştü. Davanın görüşüldüğü Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yüklenen fiil açısından, sanıkların kusurlarının bulunmadığına ilişkin mahkeme kararına itirazı reddederken, beraate ilişkin hükümlerin onanmasına oybirliğiyle karar verdi. YOLDER üyeleri Hasan Uğur, Tarık Yalçın ve Mustafa Kurnaz’ın da bulunduğu dokuz TCDD çalışanının beraatine ilişkin karar onanmış ve kesinleşmiş oldu.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin karar metnini görsellerin üzerini çift tıklayıp büyüterek okuyabilirsiniz.

Yargıtay karar metni – Sayfa 1 Yargıtay karar metni – Sayfa 2
Yargitay01 Yargitay02

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı