Polat: İşçi eğitimlerini eğitilmiş eğiticiler vermeli

2015-01-28-02Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, yol bakım onarım işçilerinin mesleki eğitim eksikliklerinin önemine dikkat çekti. Bu eğitimlerin tamamlanmasıyla iş ve üretim kalitesinin yükseltileceğini anlatan Polat, böylelikle bir yandan iş kazaları önlenirken diğer yandan da yol kusurlarından kaynaklanabilecek olası kazaların engellenebileceğini söyledi. Özden Polat, “Bu eğitimlerin daimi eğiticiler veya geçici eğiticilerin eğitimi programlarına katılmış geçici eğiticiler tarafından verilmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz” dedi.

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ile TCDD 2. Bölge Müdürlüğü’ne işçi eğitimlerine ilişkin bir yazı gönderen YOLDER Genel Başkanı Özden Polat, ülkemizin iş kazaları ve meslek hastalıkları sıralamasında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu hatırlattı. Son dönemlerde kamuoyuna mal olmuş iş kazalarının bir bölümünde mesleki eğitim almamış personelin çalıştırıldığının belirlenmesi nedenleriyle toplumun tüm kesimlerinin dikkatinin çalışanların mesleki eğitimlerine yoğunlaştığını beliterek şu görüşleri dile getirdi:

“Demiryolunun her alanında gelişimi ve büyümeyi gerçekleştirmek için büyük bir özveriyle çalışan, geçmiş dönemlerdeki eksiklik ve ihmalkarlıkları gidermek için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan kuruluşumuz yöneticilerinin insan kaynaklarımızın da geliştirilmesi konusundaki çalışmaları da tüm çalışanlarımız tarafından takdir ve minnetle takip edilmektedir.

Bu bağlamda, yol bakım onarım işçilerinin mesleki eğitim eksikliklerinin tamamlanması, iş ve üretim kalitelerinin yükseltilerek bir yandan iş kazalarının önlenmesi diğer yandan da yol kusurlarından kaynaklanabilecek olası kazaların engellenmesi amaçlarına yönelik olarak 88’inci Eğitim Kurulu Kararı ile “Yol Yapım, Bakım ve Onarımcısı Mesleki Eğitimi”nin uygulamaya konulması kararlaştırılmıştır.

Faaliyetlerimizde, kuruluşumuza katkı sağlamayı her zaman ön planda tutan sivil toplum girişimciliği anlayışımızın bir gereği olarak, “Yol Yapım, Bakım ve Onarımcısı Mesleki Eğitimi” konusunda aşağıdaki hususları belirtmenin faydalı olacağını düşünüyoruz.

1. Oluşturulmasına kuruluşumuzun da katkı sağladığı Demiryolu Yol Yapım, Bakım ve Onarımcısı (seviye 3) Ulusal Meslek Standardı 29.01.2013 tarih ve 28543 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yol işçilerinin yapacakları görevlerin standartlarını gösteren “başarım ölçütleri” bu standartta sayılmıştır.

Resmi Gazete, Türkiye’deki devlet kararlarını kamuya duyuran yayın organıdır. Resmi Gazete’de yayımlanan belgeler kamu düzenine ilişkin hususları düzenlemekte olup devlet kararı niteliğindedir.

Üzerinde büyük emek harcanan “Yol Yapım, Bakım ve Onarımcısı Mesleki Eğitimi” programı, halen ulusal meslek standardındaki başarım ölçütlerinin bir bölümünü karşılamamaktadır.

2. TCDD 2. Bölge Müdürlüğü’nce yayımlanan yazılarla, “Yol Yapım, Bakım ve Onarımcısı Mesleki Eğitimi”nin işyerlerinde işbaşı eğitimi şeklinde yapılmasını ve eğitici olarak Yol Bakım ve Onarım Şeflerinin görevlendirilmesini kararlaştırmıştır.

a. Gönderilen eğitim programının adı, amaç ve içeriği ile demiryolu inşaa, bakım ve onarım işlerinin NACE sınıflandırma sistemi temelinde “çok tehlikeli işler” sınıfında sınıfında yer aldığı dikkate alındığında; bu eğitim programının Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik kapsamında ve aynı yönetmeliğe uygun şekilde “belgelendirilmesi gereken” eğitimlerden olduğu açıktır.

b. Mesleki eğitimlerin, temel eğitim niteliğinde olduğu gerçeğinden de hareketle, bu eğitim uygulamasının “TCDD İşyerleri İşbaşı ve İntibak Eğitimleri Yönergesi”nin 4’üncü maddesinde tanımlanan “işbaşı eğitimi” kapsamında değerlendirilemeyeceği, Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği esaslarına göre uygulanması ve belgelendirilmesi gereken bir eğitim programı olduğu görülmektedir.

c. Diğer yandan; eğitimin önemi, hedefleri, kapsamı, süresi, içeriği, ölçme ve değerlendirme araçları gibi tanımlayıcı nitelikleri göz önüne alındığında, uygulamasının oldukça uzmanlık gerektiren bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğu da gerçektir.

d. İşyerlerimizin fiziki imkanları, ders araçları yoksunlukları, yol bakım onarım şeflerinin eğiticilik formasyonunundaki yetersizlikler gibi nedenlerle; bu eğitim programından beklenen çıktıların etkin ve nitelikli şekilde sağlanabilmesi için; eğitim amaçlarına uygun olarak donatılanmış eğitim birimlerimizde, yetişkin eğitimi konusunda yetkinlikleri geliştirilmiş daimi eğiticiler veya geçici eğiticilerin eğitimi programlarına katılmış geçici eğiticiler tarafından verilmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz.

Tüm proje ve işlerine büyük bir profesyonellikle yaklaşan kuruluşumuzun bu eğitim programına da yasak savma anlayışıyla bakmadığının bilincinde olarak; söz konusu eğitim programının Ulusal Meslek Standardı başarım ölçütlerini tam olarak karşılamasının sağlanması ile programın uygulanmasının uygun eğitim ortamlarında ve uzman eğiticilerle gerçekleştirilmesi konusunu takdirlerinize arz ederiz.

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı