“e-RAIL” projesiyle demiryolcular uzaktan öğrenecek

2015-04-03-01İzmir merkezli Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (YOLDER) Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Komisyonu’nca desteklenen “e-RAIL” adlı mesleki eğitim projesi başladı. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yönetilen program çerçevesinde desteklenen,171 bin 641 Euro bütçeli projenin açılış toplantısı ortakların katılımıyla İzmir’de yapıldı.

Ege Palas Oteli’nde gerçekleşen toplantıya YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Demirci ile İletişim Uzmanı Özgür Bilgeoğlu İtarcı ev sahipliği yaptı. Eğitim ve proje uzmanı Cüneyt Türkkuşu’nun katıldığı toplantı, proje ortakları Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Orhan Taşkesen, öğretim görevlileri Çiğdem Albayrak, Mehmet Dalgakıran, İtalya’dan Generali Costruzioni Ferroviarie S.p.A. yetkilileri Roberto Accinelli ve Selin Çağın, Almanya’dan Vossloh Fastening Systems temsilcisi Osman Aydoğan’ı bir araya getirdi.

Merkezi İzmir’de bulunan ve Türkiye’nin dört bir yanında bine yakın üyesi bulunan Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin 171 bin 641 Euro hibe destek alan e-RAIL projesi, Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından İzmir’den kabul edilen tek proje oldu. Açılış toplartısında konuşan YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, e-RAIL projesinin bu yıl açılan mesleki eğitim programı içinde tek demiryolu projesi olduğunu söyledi.

Polat, bu projeyle Türkiye’nin dört bir yanında yol yapımında çalışan üyelerinin eğitim seviyelerini daha da arttırmayı ve Avrupa Birliği ülkelerinin demiryollarındaki yüksek standartlarını ülkemize nasıl uyarlanabileceğini saptamayı hedeflediklerini anlattı. YOLDER Başkanı Özden Polat, “Ulusal seviyedeki mesleki yeterlilik reformlarını tamamlamak, eğitim ve öğretim sistemlerinin modernizasyonunu desteklemek, demiryolu inşaatı personelinin yeterlilik ve beceri seviyesini yükseltmek, mesleki eğitim ve öğretimin uluslararası boyutunu güçlendirmek de projenin özel hedefleri arasında yer alıyor” dedi.

Hayat boyu öğrenmenin başucu kitabı projenin istihdama yönelik boyutu olduğuna da değinen Polat, demiryolu sektörünün her geçen gün daha büyük bir hızla büyüdüğüne ve personelin mesleki yeterliliğinin bu doğrultuda daha da önem kazandığına dikkat çekti. Hayat boyu öğrenme doğrultusunda bilgilerin sürekli olarak güncel tutulması gerektiğinin altını çizen Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok yakında demiryolu sektöründe daha fazla eğitimli personele ihtiyaç duyulacak. Serbestleşmeyle birlikte demiryolu personeli özel sektörde de görev alabilecek. Öte yandan kent içi ulaşımda raylı sistemler daha fazla yer alıyor. Bu da istihdam yaratan bir gelişme. Ama bunun için mesleki yeterlilik ön koşul olarak karşımıza çıkacak. Bu nedenle sahip olduğumuz bilgilerin güncellenmesi, günümüze uyarlanması büyük önem taşıyor. Projemiz demiryolu bakım ve onarımcısına odaklanmış bir proje. Oldukça ağır koşullarda ve yaşamı iki ray arasında geçen yol personeli için e-öğrenme, bilgilerini tazelemek, güncellemek ve geliştirmek için en uygun öğrenme metodu. e-RAIL projesi demiryolcular için hayat boyu öğrenmenin başucu kitabı olacak.”

e-RAIL projesi

“Railway Construction of Vocational Training E-Learning Platform” (e-RAIL) (Demiryolu İnşaatı Mesleki Eğitimi E-Öğrenme Platformu) Projesi’nde YOLDER’e Erzincan Refahiye Meslek Yüksek Okulu’nun yanı sıra demiryolları sektöründe dünyanın en tanınmış firmalarından İtalyan GCF ve Alman Vossloh firmaları ortak olarak destek veriyor. Proje YOLDER’in hibe destek aldığı Erasmus+ programı ülkemizde Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yönetiliyor.

Tümüyle Avrupa Birliği fonlarıyla yaşama geçirilecek e-RAIL projesi kapsamında eğitim modüllerinin hazırlanması, e-öğrenme materyallerinin oluşturulması, pilot uygulamaların gerçekleştirilmesi ve proje ile elde edilen yeni yaklaşımların ulusal ve uluslararası karar verici ve politika yapıcılara ulaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılması planlanıyor. On-line eğitim platformunun altyapısını oluşturacak projenin çıktılarından demiryolu personelinin yanı sıra demiryolu meslek yüksek okulu ve meslek lisesi öğrencileri de yararlanabilecek. “e-RAIL” projesi iki yıl sürecek.

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı