e-RAIL projesi kapanış toplantısı yapıldı

04-ab-tr-ua_logo

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (YOLDER) Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen “e-RAIL” mesleki eğitim projesinin kapanış toplantısı 29 Ekim 2016 Cumartesi günü İzmir’de gerçekleştirildi. Devlet Demiryolları’nın Alsancak’taki TCDD Kültür Kompleksi’nde yapılan kapanış toplantısında, e-RAIL Projesi doğrultusunda pilot eğitimlerini başarıyla tamamlayan yol personeline de sertifikaları verildi.

Demiryolu Yapım ve Bakım Personeli için Mesleki Eğitim Programı Geliştirilmesi ve e-Öğrenme Modüllerinin Oluşturulması (e-RAIL)projesi kapanış toplantısına YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, TCDD İnsan Kaynakları Dairesi Başkan Yardımcısı Cüneyt Türkkuşu, TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlileri Mehmet Dalgakıran, Çiğdem Albayrak, Harun Akoğuz, Sedat Turan, Vossloh Fastening Systems katılımı Vossloh RAIL Technologies Ltd. Şti. temsilcisi Osman Aydoğan, GCF S.p.A. temsilcisi Michele Blardi, Roberto Stella, Serhat Tetik ile GCF Türkiye Şube Sorumlusu Serdar Erdem, Selin Çağın ve YOLDER üyeleri katıldı.

kapanis-toplu-fotoDestek alan tek demiryolu projesi

Projenin kapanış toplantısında söz alan YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, YOLDER’in 171 bin 641 Euro hibe destek alan e-RAIL projesinin, 205 proje arasında Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından İzmir’den kabul edilen tek proje olduğunu anlattı. Polat, hibe destek alan demiryolu yapım ve bakım personeli için yeterliliklere dayalı mesleki eğitim programı geliştirilmesi ve e-öğrenme modüllerinin oluşturulması projesinin; mesleki eğitim programı içinde seçilen tek demiryolu projesi olduğunu da dile getirdi.

Özden Polat, bu projeyle Türkiye’nin dört bir yanında yol yapımında çalışan üyelerinin eğitim seviyelerini daha da artırmayı ve Avrupa Birliği ülkeleri demiryollarındaki yüksek standartların ülkemize de uyarlanmasını hedeflediklerini anlattı. Bu projede Avrupa Birliği ülkeleri içinde alanında söz sahibi iki ortak; Vossloh RAIL Technologies Ltd. Şti. ile GCF S.p.A. ile Türkiye’den ise demiryolu mesleği eğitiminde uzaktan eğitimle ilklerden birini gerçekleştiren Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksek Okulu’yla çalıştıklarını söyledi.

Özden Polat, tümüyle Avrupa Birliği fonlarıyla yaşama geçirilen ve iki yıl süren e-RAIL projesi kapsamında eğitim modüllerinin hazırlandığını, e-öğrenme materyallerinin oluşturulduğunu ve pilot uygulamaların gerçekleştirilmesi ve proje ile elde edilen yeni yaklaşımların ulusal ve uluslararası karar verici ve politika yapıcılara ulaştırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını kaydetti. Polat, “On-line eğitim platformunun altyapısını oluşturacak projenin çıktılarından demiryolu personelinin yanı sıra demiryolu meslek yüksek okulu ve meslek lisesi öğrencileri de yararlanacak” diye konuştu.

160 Yıllık tarihimizde demiryolu meslekleri ilk kez tanımlanıyor

2016-10-29-erail-025E-RAIL Projesi’nin kapanış toplantısında konuşan TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay ise 160 yıllık demiryolu tarihinde ilk defa demiryolu mesleklerinin evrensel ölçekte tanıma kavuşturulduğunu belirterek, “Bu amaç doğrultusunda e-RAIL Projesi’ni hayata geçiren ve tamamlamayı başaran YOLDER’i ve proje ortaklarını kutluyorum. Çok değerli bir çalışma olan ve e-RAIL Projesi’nin ürünü olarak ortaya konan e-öğrenme yöntemli modüller raylı sistemler sektörünün nitelikli, belgelendirilmiş, üretime direkt katılan, yenilik ve değişimlere açık işgücüne olan ihtiyacını karşılamada büyük bir adım olacaktır” diye konuştu.

Demiryollarının yeniden yapılanma sürecini yaşadığını hatırtalan Koçbay, Türkiye’nin uzun bir aradan sonra yeniden devlet politikası olarak ele alınan demiryolu yatırımları ile dünyada hızlı tren işletmeciliğinde sekizinci sırada yerini aldığını kaydetti. “Başlangıçta özellikle hızlı tren hatlarının yapım ve bakımında birçok alanda yabancı uzmanlar çalışırken kullanılan malzemelerin birçoğu da yurt dışından temin edilen malzemelerdi” diyen 3. Bölge Müdürü Koçbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Günümüzde ise hızlı tren hatlarının yapımı, bakımında ülkemiz insanları çalışırken malzemelerin birçoğu da yerli firmalardan temin edilmektedir. Özel sektör demiryolunda uzman insan kaynaklarını yetiştirirken teşekkülümüz de bütün bu çalışmalarda emeği olan insan kaynağına yatırım yapmaya devam ediyor. Demiryollarımızda yaşanan büyük dönüşümü başarmanın ve sürdürülebilir olmanın temelinde insan kaynağı olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle teşekkülümüz yüksek bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip, nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için her türlü yatırımı yapıyor.”

Proje, mesleki eğitimle sektörü birleştiriyor                                     2016-10-29-erail-084

TCDD İnsan Kaynakları Daire Başkan Yardımcısı Cüneyt Türkkuşu da Avrupa Birliği fonlarınya gerçekleştirilen Erasmus+ projelerine ilişkin kısa bir bilgi verdi ve video gösteri sundu. Bugün AB ülkeleri içinde en büyük hibe desteğini yaptığı projelerle İsviçre’nin aldığını anlatan Türkkuşu, artık Türkiye’nin de hibe projeler konusunda ortalarda yer almaya başladığını söyledi. AB’nin 2014-2020 yılları arasında 14,7 milyar Euro hibe destek vereceğini anlatan Türkkuşu, tüm sivil toplum kuruluşlarını bu desteklerden yararlanmaya ve proje yapmaya çağırdı.

YOLDER’in e-RAIL projesini böyle bir kaynaktan yararlanarak hazırladığını kaydeden Cüneyt Türkkuşu, projeyle mesleki eğitim veren kuruluşların da sektörle buluştuğunu söyledi. Türkkuşu, projenin amaçlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Demiryolu Yapım ve Bakım Personeli için Mesleki Eğitim Programı Geliştirilmesi ve e-Öğrenme Modüllerinin Oluşturulması (e-RAIL) projesiyle öncelikle demiryolu inşaatı personelinin mesleki eğitim ile iş dünyası arasındaki işbirliğini güçlendirmek, demiryolu inşaatı personelinin yeterlilik ve becerilerin seviyesini yükseltmek, ulusal ve uluslararası standart ve yeterliliklere göre mesleki eğitim programının hazırlanması, online e-eğitim modüllerinin hazırlanması, politika yapıcılar ile çalışanlarda mesleki eğitim ve sertifikasyon konusunda farkındalık oluşturulması, ulusal seviyedeki mesleki yeterlilik reformlarını tamamlamak ve eğitim ve öğretim sistemlerinin modernizasyonunu desteklemek ve mesleki eğitim ve öğretimin uluslararası boyutunu güçlendirmek amaçlandı.

Ülkemizde mesleki eğitimle sektör arasında işbirliğinin yetersiz olduğuna değinen Türkkuşu, böylesi projelerin mesleki eğitim konusunda önemli bir adım olduğunu söyledi. Türkkuşu,“Bizim iyi kalitede mühendise değil ara elemana ihtiyacımız var. e-RAIL projesi de raylı sistemler başta olmak üzere mesleki eğitimkonusunda ihtiyaç duyacağımız ara eleman yetişmesinde büyük destek verecek” dedi. Proje sürecinde dört teknik toplantı yapıldığını anlatan Cüneyt Türkkuşu projenin web sitesi www.e-rail.net sitesinde her türlü teknik ayrıntının hazır olduğunu dile getirdi. Proje doğrultusunda Demiryolu Yapım ve Bakım Çalışanları için standart ve yeterliliklere uygun Mesleki Eğitim Programı, Eğitim programına uygun modül içerikleri, e-öğrenme materyalleri ve online eğitim platformu altyapısı hazırlandığını söyleyen Türkkuşu, hazırlanan eğitim programı ve modüllerinin pilot kurslar ile doğrulatıldığını anlattı.

400 slayt hazırlandı

Öğretim modüllerinin dokuz başlık altında toplandığını söyleyen Cüneyt Türkkuşu, bu modüller için 400’e yakın slayt hazırlandığını kaydetti. Web sitesindeki içeriğin yol personelinin yanı sıra raylı sistemlerde okuyan dört bine yakın öğrenciye gönderileceğini, ancak sektörde çalışanlar tarafından da yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi. Cüneyt Türkuşu, sisteme yakında, bir forumun da ekleneceğini dile getirdi.

e-Rail projesi kasamında hazırlanan öğretim modülleri İş Sağlığı ve Güvenliği ile Çevre Koruma ve Kalite, Demiryolu Sistem Bileşenleri, Yeni Demiryolu Yapımı, Demiryolu Bakım ve Onarımı, Demiryolu Makaslarının Bakımı, Yardımcı Yol Makinelerinin Kullanımı, Hemzemin Geçitlerin Tesisi ve Bakımı, Demiryolunda Yol Temizliği, Demiryolu Yol Malzemesinin Depolanması başlıklarını taşıyor.

Projede yer almaktan mutluyuz2016-10-29-erail-027

Toplantıda proje ortaklarından Erzincan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Çiğdem Albayrak ise üniversiteyi tanıtan kısa bir sunum yaptı. Refahiye’deki Raylı Sistemler Meslek Yüksek Okulu’nun çalışmalarından da söz eden Albayrak, böyle bir projede yer aldıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.

Yenilikçi bir deneyim yaşadık

2016-10-29-erail-032Projenin İtalyan ortağı GCF S.p.A. temsilcisi Michele Blardi, Serhat Tetik’in tercüme ettiği konuşmasında “Bu projeyle biz de yenilikçi bir deneyim yaşadık ve bilgi sahibi olduk” dedi. Projenin önemli partnerleri olduğuna değinen Michele Blardi, “Bu proje bize de Avrupa’da farklı sistem ve insanlarla buluşma olanağı sundu. Umarız bu programla Dünyada ve Türkiye’de demiryolu alanında güzel gelişmeler yaşarız. Bizim için projeye dahil olmak onur ve zevkti” diye konuştu.

 

Eğitimin uzaktan da yapılabilmesi çok güzel

2016-10-29-erail-049Proje’nin Alman ortağı Vossloh Rail Technologies Ltd. Şti. temsilcisi Osman Aydoğan ise şirketlerinin ray bağlantı elemanları konusunda dünya devi bir firma olduğunu anlattı. Şirketlerinin Erzincan’da kurduğu fabrikada yani Türkiye’de üretilen malzemenin, dünyanın her yerindeki raylarda kullanıldığını dile getirdi. Bundan sonra eğitimin uzaktan öğrenmeyle sağlanacak olmasının güzel olduğunu söyleyen Aydoğan, “Bu kaliteli eğitimden dolayı elemanlarımız da demiryollarımız da daha kaliteli olacaktır. Bundan sonra da firma olarak her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Sertifikalar verildi

Toplantı sonunda e-RAIL Projesi kapsamında geliştirilen eğitim programı ile modüllerinin kullanıldığı pilot kursta eğitim alan 10 kursiyere sertifikaları verildi. Törende sertifikalarını alan Orhan Oral, Kazım Aydın, Okan Özdoğramacı, İlker Eski, Hulusi Sert, Ufuk Cankaya, Eyüp Can Karaarslan, Mehmet Kurtoğlu, Rıdvan Yüksek, Serkan Kayacık e-RAIL projesinde yer aldıkları için mutlu olduklarını söyledi.

sertifika-toreni-selim-kocbay-ozden-polat

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı