KİK Toplantısı için yetkili sendikaya sorunlarımızı ilettik

YOLDER, 2016 Kasım ayı içinde yapılacak olan Kurum İdari Kurul Toplantısı’nda gündeme alınmak üzere yetkili sendikaya Yol Dairesi taşra teşkillerinde çalışan personelin sorunlarını bildirdi. Tüm kademelerde çalışan üyelerimizin sorunlarını masaya yatıran YOLDER, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen’e iletilen taleplerini şöyle sıraladı;

1. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM VE MALZEMELER

Çok tehlikeli işler sınıfında yer alan yol inşa, bakım ve onarım işlerini her seviyede gerçekleştiren üyelerimizin işten kaynaklanan tehlikelerin olumsuz sonuçlarından korunması için kullanmaları gereken koruyucu malzemelerin sayısal ve niteliksel yetersizliklerinden kaynaklanan sorunlar gittikçe artmaktadır.

Kişisel Koruyucu Malzemelerin İşyerlerinde Kullanılması Hakkındaki Yönetmeliğin Genel hükümler başlıklı 6 ıncı maddesinde; tüm kişisel koruyucu donanımların özellikle Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak tasarlanıp üretileceği, kendisinin ek risk oluşturmadan ilgili riski önlemeye uygun olacağı, işyerinde var olan koşullara uygun olacağı, kullananın ergonomik gereksinimlerine ve sağlık durumuna uygun olacağı, kullanım şartlarıve özellikle kullanılma süreleri; riskin derecesi,maruziyet sıklığı, her bir çalışanın iş yaptığı yerin özellikleri ve kişisel koruyucu donanımın performansı dikkate alınarak belirleneceği düzenlenmiştir.

Özellikle Yol Bakım Onarım Memuru, Yol Bakım Onarım Şefi, Sürveyan ve Teknisyen unvanlarında çalışan üyelerimizin kişisel koruyucu malzeme ihtiyaçları konusu “TCDD Memurlarına Yapılacak Giyecek Yardımı Yönergesi” kapsamında Kurum İdare Kurulunda birkaç kez ele alınmasına rağmen bu güne kadar problemi çözecek adımlar ne yazık ki atılamamıştır.

Derneğimiz üyesi personel son zamanlarda, koruyucu gözlük ve baret verilmemesi nedeniyle balast burajı, taşlama çalışmaları esnasında çapak, taş sıçraması vb. risklerle, çelik burunlu iş ayakkabılarının 2 yılda bir kez verilmesi nedeniyle dönemin önemli bir bölümünün koruyucu ayakkabısız geçirilmesi sonucunda yaralanma riskleriyle, iş elbiselerinin ateşten etkilenmesi nedeniyle özellikle kaynak işleri sırasında yanma riskleriyle, yün kazakların açık arazide çalışanlara verilmemesi nedeniyle soğuk algınlığı vb. risklerle karşı karşıya kalmışlardır.

Yol personelinin İSG mevzuatına göre çalışırken kullanacakları kişisel koruyucu donanımların temini için iş yeri amirleri sorumlu tutulmalarına karşın bunlara alım için işyeri amirlerine her hangi bir yetki verilmemiştir. İhale mevzuatı, ödenek temini vs. nedenlerle bazı bölgelerde kişisel koruyucu dınanım ve malzemeler halen temin edilememiştir.

Problemin kısa zamanda çözümü için İşyeri amirlerinedoğrudan temin yetkisiverilmesi aksi takdirde bu sorumluluğun iş yeri amirlerinden alınması gerekmektedir.

EK’teki 7.Bölge Müdürlüğü emrinin iptali

2.ARAZİ TAZMİNATI

Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulmuş bulunan “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar” Eki II Sayılı Cetvelde, memurlara ödenecek özel hizmet tazminatı oranları belirlenmiştir.

II Sayılı Cetvelin ( E) Teknik Hizmetler bölümünün 6 ncı sırasında ise, Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personele, yapacakları bazı fiili çalışmalar karşılığında ayrıca ek özel hizmet tazminatı (arazi tazminatı) ödenmesi düzenlenmiştir.

Söz konusu düzenlemeye göre; büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde ve bu mahallerde yapılan kontrollük hizmetlerinde fiilen çalışan Mühendis, tekniker, teknisyen, sürveyan unvanlarındaki teknik personele, çalışılan her gün içinayrıca özel hizmet tazminatı ödenmektedir.

Kuruluşumuz yol inşaa, bakım, onarım ve yenileme hizmetleri ile yükleniciler marifetiyle yapılan işlerde kontrollük hizmetlerinde görevlendirilen teknik personelin, çalışma koşullarından kaynaklanan gayri müsait şartlara katlanmalarının karşılığı adil bir ücret politikasının, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 inci maddesi ile “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar” gereği Kuruluşumuzda da uygulanması yasal zorunluluktur.

Yetkili sendika ile Hükümet arasında imzalanan son Toplu iş sözleşmesi ileTeknisyen, Tekniker ver Mühendis unvanlı personele verilen arazi tazminatları bu konuya ilişkin tebliğde (Teknik personel) kök unvanlar sayıldığı halde ödenmemektedir. Kurumda kurum unvanlarına göre arazi tazminatlarının ödenmesinin sağlanması gerekmektedir.

3. FİİLEN ARAZİDE GÖREV YAPAN BÜRO MÜHENDİSLERİNE ATELYE MÜHENDİSİ UNVANI VERİLMESİ

Yol Dairesi ve taşra teşkillerinde çalışan mühendisler arasında Büro Mühendisi ve Atelye Mühendisi olarak yapılan ayrım çoğunlukla kontrollük hizmetlerinde ve kabul komisyonlarında görevlendirilen Büro Mühendislerinde haksızlığa uğradıkları anlayışını güçlendirmektedir. Bubirimlerde Büro Mühendisi olarak görülen tüm mühendislerin AtelyeMühendisi olarak unvanlarının değiştirilmesi gerekmektedir.

4. BÜYÜK PROJE TAMİNATI ÖDEMELERİ

Devlet Memurları Genel Tabliği Seri No: 159 da düzenlenmiş olan “büyük proje tazminatı”nın Kuruluşumuz personeline de ödenmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

5. TREN ÜZERİNDE GÖREV YAPAN YOL PERSONELİNE HAKSIZ OLARAK VERİLMEYEN KUMANYA/YEMEK  YARDIMINDAN YARARLANMASININ SAĞLANMASI

399 Sayılı KHK’nin 33 üncü maddesinde tren üzerinde görev yapan personelin ücretsiz yemek/kumanya hizmetinden yararlanacağı düzenlenmiş olup buna dayanılarak çıkarılan yönetmelikte de –trenlerin hazırlanması ve trafiğine ait yönetmelik hükümlerine uygun şekilde- hizmet trenlerinde görevlendirilen personelinde ücretsiz yemek/kumanyadan yararlanacağı belirtilmiştir.

Ancak, yapılan yanlış yorumlamalarla hizmet trenlerinde veya aslında hizmet treni olup sırf makinistlerin tren şefliği kilometre/saat tazminatı almasını sağlamak için yük treni olarak numaralandırılan iş trenlerinde görevlendirilen yol personeline mevzuata aykırı olarak ücretsiz yemek/kumanya verilmemektedir. Konunun Genel Müdürlük emriyle çözülmesi gerekmektedir.

6. YOL SÜRVEYANLARINA TURNE TAZMİNATI ÖDENMESİ

105 Numaralı Genel Emir ve Harcırah Tüzüğü gereği Yol Sürveyanlarına Turne Tazminatı ödenmesi gerekmekteyken 3.ve 6. Bölgelerde herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Bölgeler arasındaki farklı uygulamaların ortadan kaldırılması ve personelin mağduriyetlerine neden olmamak için Kurum tarafından düzenlenecek bir form/model geliştirilip uygulama birliğisağlanacaktır.

7. YOL SÜRVEYANLARININ VEKALET AYLIĞI

399 Sayılı KHK ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği, Yol Bakım Onarım Şefliklerine vekalet eden Yol Sürveyanlarına vekalet aylığı veya eşdeğer bir tazminatın ödenmesi gerekmektedir. Bölgelerin direngen tavırları nedeniyle açılmış davalarda Kurum aleyhine kararlar verilmekte, kurum yargılama giderlerini de üstlenmek zorunda kalmaktadır. Buna rağmen, İnsan Kaynakları ile Mali İşler Daire Başkanlıklarının hukuka aykırı yazı ve emirlerini değiştirmemesi nedeniyle sorun aşılamamaktadır. Bu durumda Kurum yeni bir çok davayla karşı karşıya kalacak, gereksiz külfetler üstlenecek, diğer yandan dava açma çesaretini bulamayan personel ise kanunen hakkı olan ödemeden mahrum kalacaktır. Bu konuda mahkeme kararları gözetilerek mevzuata uygun şekilde çıkarılacak bir emir sorunu çözecektir.

8. YOL BAKIM ONARIM MÜDÜRLERİNİN TURNE TAZMİNATI

Bu konuda verilmiş mahkeme kararlarına uygun şekilde emir çıkarılmalıdır.

9. SEMİNERLERİN OTELLERE ALINMASI

Seminerleri son üç yıldır Yol ve Geçit Kontrol Memurları ile Hat Bakım Onarım Memurlarının TCDD Kamplarında yapmalarının ötekileştirme ve aidiyet duygularını zayıflatmakta olduğu izlenmiştir. Bunun önlenmesi için seminerlerin otellere alınması yönünde çalışma yapılmalıdır.

EK1: 7.Bölge E.324597 sayılı İş Güvenliği konulu emir

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI