Sertifikalı ray kaynakçıları iş başı yapıyor

YOLDER’in Avrupa Birliği’nden aldığı destekle yürüttüğü, demiryolu sektöründe Türkiye’nin ilk yerel eğitmenlerle yürütülen mesleki eğitim programı olan “Ray Kaynakçıları Sertifikalanıyor” projesi tamamlandı. Proje kapsamında Türkiye’de ilk defa verilen Alümünotermit Ray Kaynakçısı Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni almaya hak kazanan 36 kursiyere sertifikalarını, TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay ve YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat verdi. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen Alümünotermit Ray Kaynakçısı sertifikalarını alan kursiyerler işbaşı yapmaya başlıyor.

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (YOLDER) Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi-II Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Ray Kaynakçıları Sertifikalanıyor” adlı mesleki eğitim projesi TCDD 3.Bölge Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle sona erdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen hibe programına kabul edilen ve 114 bin 402 Avro hibe alan proje kapsamında yetiştirelen Türkiye’nin sertifikalı ray kaynakçıları iş başı yaptı.
YOLDER’in koordinasyonunda Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksekokulu ve TCDD Ankara Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün işbirliği ile hayata geçirilen proje ile demiryolu alt yapı alanında güvenlik açısından büyük önem taşıyan ray kaynakçılarının mesleki yeterliliklere uygun olarak eğitilmesi ve yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca sertifikalandırılması sağlandı.
Proje kapsamında alan uzmanlarının hazırladığı ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak müfredata giren kurs programı ile eğitimlerini tamamlayan ve raylı sistemler alanında tek yetkilendirilmiş belgelendirme kurulu olan RAYTEST’te sınava giren kursiyerlerden 36’sı Mesleki Yetirlilik Kurumu tarafından verilen Alümünotermit Ray Kaynakçısı Sertifikasını almaya hak kazandı. Proje, konuyla ilgili mesleki eğitimlerin yabancı uzmanlar yerine, Türk eğitmenlerle yapılmasını sağlaması bakımından da sektörde büyük önem taşıyor.
Özden Polat: “Sivil Toplum Örgütleri sektörde önemli sorumluluklar üstleniyor”
Türkiye’nin ilk mesleki yeterliliklere uygun sertfikalandırılmış Alümünotermit Ray Kaynakçılarının sektöre kazandıran projenin kapanış toplantısında konuşan YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, alanında ilk ve taşıdığı değer bakımından öncü olan bu projeyi başarıyla tamamlamış olmanın mutluluğunu taşıdığını dile getirdi. YOLDER’in demiryolu sektöründe mesleki eğitim, sertifikasyon, yasal düzenlemeler, çalışma koşulları gibi konularda yol gösterici faaliyetler düzenlediğinin de altını çizen Polat, “Sivil toplum kuruluşlarının mesleki eğitimlerde üstlendiği rolü ve çabayı bir kez daha gözler önüne sermek adına gururla söylüyorum ki, YOLDER olarak yaptığımız işten çok memnunuz. Hayata geçirdiğimiz projeler daha da iyilerini yapmak için cesaretimizi artıyor” dedi.
Selim Koçbay: “Ülkemiz demiryolu sektöründe dünyada söz sahibi oluyor”
Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nünün ortak programı olan “Ray Kaynakçıları Sertifikalanıyor” mesleki eğitim projesinin kapanış toplantısında konuşan TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, demiryolu yatırımlarının uzun bir aradan sonra yeniden devlet politikası haline getirildiğinin altını çizdi.
160 yıllık demiryolu kültürünü, tecrübe ve birikimini uluslararası standartlarla bütünleştirerek demiryolu yapımı ve işletimi konusunda Türkiye’nin dünyada yer edindiğine değinen Koçbay, “Dünya çapında yapımda ve işletmede söz sahibi olabilmek için yapılan işlerin kalitesinin standartlara uygunluğunun ispatı gerekmektedir. Bu da ancak kullanılan malzemenin, alet edevatın ve bu işleri gerçekleştiren iş gücünün uluslararası kurallara uygunluğunun belgelenmesi ve olmaktadır. İşte bu noktada bütünü oluşturan tüm kalemlerin sertifikasyonu gündeme gelmektedir” dedi. Ray kaynakçılarının sertifikalandırılması projesi bu anlamda ülkemizde bir ilki gerçekleştirmesi açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Selim Koçbay, “Yabancı uzmanlar tarafından yapılan ray kaynağı eğitimleri artık kendi insan kaynağımızla yapılmaktadır. Bu kapsamda projede emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.
Cüneyt Türkkuşu: “Demiryolcuların artık evrensel bir meslek tanımı var”
Projenin TCDD tarafından nitelikli insan kaynağının yönetimi ve istihdama etkin katılımı bakımından önemine değinen TCDD İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Cüneyt Türkuşu 160 yıllık köklü bir geçmişe sahip demiryollarında büyük bir değişim ve dönüşümün yaşandığını ifade etti. Yaşanan hızlı değişim ve gelişimin uygulanabilirliği için en önemli etkenin gelişmeye ayak uyduracak yetişmiş insan gücü olduğunun altını çizen Türkkuşu, “Raylı sistemler sektörüne yönelik işgücünün mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi ve sertifikasyon sistemlerinin oluşturulması çalışması 2011’de TCDD’nin öncülüğünde başlatıldı. Demiryolu sektörüne özgü 18 ayrı mesleğin, mesleki standart ve yeterlilikleri, iş gücümüzün uluslararası rekabetini de arttıracak şekilde hazırlandı. 160 yıllık tarihinde ilk defa demiryolu meslekleri evrensel ölçekte bir tanıma kavuşturuldu” dedi.
Ebru Köse: “Sertifikalı iş gücü istihdama katılıyor”
Türk eğitmenlerle hazırlanan modüllerde toplam 15’er günlük teorik ve pratik eğitimleri tamamlayan 48 kişiden modül sonunda yapılan sınavlarda sertifika almaya hak kazanan 36’sının yıl sonuna kadar istihdama katılması gerçekleşecek. Projenin en önemli aşamalarından biri olan sertifikalandırma sürecinde bir TCDD vakfı iştiraki olan ve Türkiye’de demiryolu sektöründe personel belgelendirmesi yapan tek VOC-TEST Merkezi olan RAYTEST Müdürü Ebru KÖSE, “Eğitimilerini tamamlayan kursiyerlerimizin sınavları, Alümünotermit Ulusal Yeterliliğine, MYK ve TÜRKAK akreditasyon kurallarına uygun olarak RAYTEST tarafından Ankara’da gerçekleştirildi. Kurisyerler önce teorik, ardından uygulamalalı sınavlara alındı. 48 kursiyerimizin 36’sı başarılı olarak Türkiye’nin ilk Alümünotermit Ray Kaynakçısı MYK Sertifikası’na sahip olmaya hak kazanmıştır. Bizler de RAYTEST olarak sektörde çalışan tüm kaynakçılarının sertfikalandırılmış olarak iş gücüne katılmasını destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
TCDD 3.BÖLGE MÜDÜRÜ SELİM KOÇBAY VE YOLDER BAŞKANI ÖZDEN POLAT KURSİYERLERE SERTİFİKALARININ VERDİ

Genel

YOLDER 6.OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

TweetDemiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) 6.OlağanGenel Kurul Toplantısı 21 Eylül 2024 Cumartesi günü 10.00-14.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 28 Eylül 2024 Cumartesi günü aynı gündem ile aynı yerde ve saatte gerçekleştirilecektir. Tüm üyelerimize duyurur ve katılımlarını […]

Devamı
Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı