Dr. Argüden: Gönüllüleri yönetmek çok zor iştir

ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, Ege Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ESİAD) düzenlediği “AB sürecinde gönüllü kuruluşlar ve iyi yönetişim” konulu toplantının konuşmacı konuğu oldu. Çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisini ESİAD üyeleriyle buluşturan toplantıya Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YOLDER) Genel Başkanı Özden Polat da katıldı.

Aynı zamanda Özel Sektör Gönüllüler Derneği Başkan Yardımcısı da olan Dr. Yılmaz Argüden, konuşmasında sivil toplum yöneticiliği deneyimlerinden hareketle iyi yönetişim örneklerini ele aldı. Sürdürülebilir ve iyi yönetişimin toplumsal yaşamda kamu sektörü, özel sektör, gönüllü kuruluşlar ve kişiler düzeyinde gerçekleştiğini anlatan Dr. Argüden, toplumsal olarak her zaman kanunlara ve hukuk kurallarına, etik kurallara uymak gerektiğine, bunda her türlü kurumun sorumluluğu bulunduğuna dikkat çekti.

Kurumsal sosyal sorumluluk alanında gelişmelerin toplumun gücü ve gelişmişliğiyle doğru orantılı olduğunu vurgulayan Dr. Yılmaz Argüden, “Kuruluşlar, kendi misyonuyla ilgili toplumsal sorumluluk konularında daha etkin ve başarılı olurlar” dedi. Sivil toplum kuruluşlarını yönetmenin şirket yönetmekten daha zor olduğunu vurgulayan Dr. Argüden, “Gönüllüleri yönetmek çok zor iştir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sivil toplum kuruluşlarınd gönüllü katılım esastır, bireyler zorlanamazlar. Sivil toplum kuruluşları hukuk düzenimizin dışında kalamazlar. Sivil toplum kuruluşları, bireyleri ortak hedefler doğrultusunda örgütler. Gönüllü kuruluşlar arasında iletişim ve işbirliği zayıftır, güven ortamı eksikliği vardır. Gönüllü kuruluşların içinde bulunduğu ortam değişiyor. Devlet – sivil toplum işbirliğinin geliştirilmesi gerekiyor.”

Sivil toplum kuruluşlarının etkisi ve güvenilirliğinin tüm dünyada arttığını belirten Dr. Yılmaz Argüden, “Türkiye’de sivil toplum kuruluşları yeterince güçlü değil. Etki yönünden güçsüz. İşbirlikleri konusunda sivil toplum kuruluşlarının zaafiyetleri var. Sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmaya yatkın olmaları, amaçlarına odaklanmaları gerekir” diye konuştu. Sivil toplum kuruluşlarında toplumda etki, değer yaratmak ve sürekliliğin esas olduğunu söyleyen Dr. Argüden, şu görüşleri dile getirdi:

“Sivil toplum kuruluşlarının şirketlerle işbirliklerini arttırması gerekir. Şirketler sivil toplum kuruluşlarına önemli katkılar sağlar.Çözümlerde etkin rol oynarlar. Şirketlerle işbirliğine yönelen Sivil toplum kuruluşları etki alanlarını genişletebilir ve kaynaklarını arttırabilir. Kurumsal yönetimin temeli kuruma güven duyulmasıdır. Kurumun yönetimi kadar denetimi de önemli. Tutarlılık, güven, güvenilir olmak, sorumluluk yanında hesap verebilirlik, adil olmak, şeffaf olmak, etkililik, katılımcı olmak önemli. Mesele bir şey olmak değil, bir şey yapmak. Kurumsal yönetişim sivil toplum kuruluşları yönetiminde de çok önemlidir.”

Dr. Yılmaz Argüden, toplantının sonunda konukların sorularını da yanıtladı. YOLDER Genel Başkanı Özden Polat, deneyimlerini paylaşan ve sorularına içtenlikle yanıt veren Dr. Argüden’e teşekkür etti.

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı