“Demiryolları’nın babası” ölüm yıldönümünde anıldı

Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı ile Kurtuluş Savaşı’ndaki silah arkadaşı, Devlet Demiryolları’nın (TCDD) kurucusu ve ilk genel müdürü Behiç Erkin, 52. ölüm yıldönümünde Eskişehir’de tören ve etkinlikle anıldı. Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, “Demiryollarının babası” olarak tanımlanan Erkin’in anısını yaşatmak için 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı olarak çalışma yapacaklarını söyledi.

İlk tören 11 Kasım 2013 Pazartesi günü Behiç Erkin’in Enveriye İstasyonu’nun arkasındaki adını taşıyan anı ormanı içindeki anıt mezarda yapıldı. Törene katılanlarca Behiç Erkin’in mezarına kırmızı güllerle Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) ve Demiryolu Meslek Lisesi Mezunları Derneği’nin (DEMOK) çelenkleri bırakıldı. Kısa yaşam öyküsünün anlatıldığı anma töreninde Behiç Erkin’in anısına saygı duruşunda bulunuldu ve dua okundu.

Törene Eskişehir Gar Müdür Yardımcıları Ali Yıldız, Özden Şenova, Ali Çelik, Birol Özbek, Trafik Koordinasyon Denetleme Müdürü Ünal Erdelikara, Lojistik Müdürü Mesut Uysal, TCDD Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Mehmet Ünal, Eskişehir Güvenlik Şefi Oğuz Özenir, Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Temsilcisi Orhan Demir, Eskişehir Türbeleri Bakım Onarım ve Geliştirme Derneği Başkanı Mehmet Başerdem, TCDD personeli Mesut Girgin ve Mimar Banu Gürlek’in de aralarında bulunduğu vatandaşlar katıldı.

TCDD’nin kurucusu Behiç Erkin için 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın katkısıyla Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TÜLOMSAŞ) Konferans Salonu’nda anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Yüksek Hızlı Tren Bölge Müdürü Abdurrahman Genç, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, Eskişehir Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer, DEMOK Eskişehir Şube II Başkanı Ömer Faruk Erbaş, akademisyenler ve davetlilerin yanı sıra TCDD personeli katıldı.

Etkinlikte söz alan DEMOK Şube Başkanı Ömer Faruk Erbaş, demiryolcuların Erkin’e pek çok şey borçlu olduklarını anlattı. Eskişehir Vali Yardımcısı Günay, Behiç Erkin’in, Kurtuluş Savaşı mücadelesi sırasında demiryolu yönetimini üstlenerek Atatürk’ün yanında yer alan önemli kişilerden biri olduğunu söyledi. Günay, Demiryolları’nın 152 yıllık mazisinde Behiç Erkin’in “Demiryollarının babası” olarak anıldığı kaydetti. Konuşmaların ardından Behiç Erkin’in torunu Emin Kıvırcık, dedesinin anılarına ilişkin notları sinevizon eşliğinde yaptığı sunumla paylaştı.

Etkinliğin sonunda konuşmacılara günün anısına çeşitli hediyeler veren Eskişehir Valisi Tuna, “Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Eskişehir’de, kendisini bu memlekete adamış, çok hizmet etmiş, bu büyük insanı unutmamak anlamında biz de başkent ajansı olarak gerekli çalışmayı yapacağız” dedi. Hem müze anlamında, hem de demiryolu kültürü ve ulaşım kültürü anlamında, Behiç Erkin adına Eskişehir’de kalıcı eser bırakmak çalışmalar yaptıklarını kaydeden Vali Tuna, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

“Behiç Erkin kimdir?”

Sevkiyatlardan sorumlu komutan olarak Çanakkale Savaşı’nın kazanılmasında önemli rol oynadı ve Kurtuluş Savaşı’nın en önemli kahramanlarından birisi oldu. Devlet Demiryolları’nın kurucusu ve ilk Genel Müdürü (1920-1926) olan Erkin, “Demiryollarının Babası” olarak anılır. II. dönem İstanbul milletvekili, 1926-1928 yılları arasında Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı. Bakanlığı sırasında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın fikir babalığını yapan Behiç Erkin, teşkiatın 13 kurucusundan biri oldu ve Cumhuriyet’in ilk emekli sandığını kurdu.

Atatürk’ün en yakın ve en eski (1907’den itibaren) mesai arkadaşlarındandır ve özel mektuplarla düşüncelerini en açık açık paylaştığı, ülke ve dünya meseleleri üzerinde fikir alışverişinde bulunduğu sayılı kişilerden biridir. Osmanlı İmparatorluğu’nda Demiryolları üzerine bir eser yazan ilk ve tek Müslüman Türk’tür. İkinci Dünya Savaşı sırasında büyükelçilik yaptığı Paris’te binlerce Türk Yahudisini Nazi zulmünden, yani soykırımdan kurtarması ile ünlüdür.

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı