Danıştay: Harcırahla birlikte turne tazminatı da ödenmeli

danistay.hukumYOLDER Hukuk Danışmanı’nın yol göstericiliğinde açılan davada, Danıştay 5. Dairesi, geçici görev yolluğu ödenen personele, yaptığı görev nedeniyle haketmesi karşılığında ayrıca turne tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmetti. YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, Danıştay’ın kararıyla harcırahla birlikte turne tazminatı ödenmesinin yolunun açıldığını söyledi. Polat, “Bu çok önemli bir kazanım” dedi.

TCDD 7. Bölge Müdürlüğü 75 Yol Bakım Onarım Müdürlüğü’nde yol sürveyanı olarak görev yapan Sezgin Sevinç, Danıştay’a yaptığı başvuruda yol bakım onarım şefliğine vekalet ettiği döneme ilişkin turne tazminatlarının ödenmesi istemini yineledi. Sevinç, TCDD Genel Müdürlüğü Memur ve HizmetlilereVerilecek Harcırah ve Harcırah Karşılığı Hizmet Tazminatlarına İlişkin Tüzüğün 7. maddesinin son fıkrasının iptalini istedi.

Yol Sürveyanı Sezgin Sevinç’in başvurusunu değerlendiren Danıştay 5. Dairesi, davalı Başbakanlık ile TCDD Genel Müdürlüğü’nün savunmaları ile Danıştay Tetkik Hakimi’nin düşüncelerini değerlendirdi. Başbakanlık, turne tazminatının harcırahtan bağımsız olarak ödenmesi öngörülen bir hakediş olmadığını belirterek davanm reddi gerektiğini savundu.

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü de, turne tazminatının, harcırahtan ayrı ödenmesi gereken bir tazminat olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını belirterek yasal dayanaktan yoksun davanın reddi gerektiğini savundu. Danıştay Tetkik Hakimi de tüzük maddesi yönünden davanın reddi ve bireysel işlemin iptali gerektiği düşüncesini bildirdi.

Savunma ve görüşleri değerlendiren Danıştay 5. Dairesi, geçici görev yolluğu ödenen personele, yaptığı görev nedeniyle haketmesi karşılığında ayrıca turne tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmetti. Danıştay, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Memur ve HizmetlilereVerilecek Harcırah ve Harcırah Karşılığı Hizmet Tazminatlarına İlişkin Tüzük’ün 7. maddesinin son fıkrasının iptali istemini ise reddetti. Danıştay kararında şu görüşe yer verildi:

“… davalı idarece, Tüzüğün 7. maddesinde yer alan ‘bu bölüm uyarınca tazminat verilenlere ayrıca harcırah verilmeyeceği yolundaki düzenlemeden hareketle reddedildiği görülmüş ise de, yukarıdaki değerlendirme gereği geçici görev yolluğu ödenen personele, yaptığı görev nedeniyle haketmesi karşılığında ayrıca turne tazminatı da ödenmesi zorunluluğu nedeniyle davacıyla ayrıca turne tazminatı da ödenmesi gerekmektedir. Bu bakımdan, vekaleten yürütmekte olduğu görevi gereği yaptığı turnelerdendoğan turne tazminatının davacıya ödenmemesine yönelik işlemde yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine uyarlık bulunmamaktadır.”

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, geçici görev yolluğu ödenen personele, ayrıca turne tazminatı ödenmesi gerektiği yolundaki Danıştay 5. Dairesi’nin kararını memnunlukla karşıladıklarını söyledi. Polat, “Danıştay’ın verdiği bu kararla harcırahla birlikte turne tazminatı ödenmesinin yolu açılmış oldu. Bu çok önemli bir kazanım. Hukuki yol göstericiliğimizle açılan davalarda alınan sonuçlarla yavaş yavaş beklentileri karşılamaya başlıyoruz” diye konuştu.

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı