KİK Toplantısı için taleplerimizi ilettik

001 002YOLDER, Kasım ayı içinde yapılacak olan Kurum İdari Kurul Toplantısı’nda gündeme alınmak üzere yetkili sendikaya Yol Dairesi taşra teşkillerinde çalışan personelin sorunlarını bildirdi. Tüm kademelerde çalışan üyelerimizin sorunlarını masaya yatıran YOLDER, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen’e iletilen taleplerini şöyle sıraladı;

Daha önceki kurullarda da gündeme gelen kurs görmüş yol ve geçit kontrol memurlarının unvanlarının hat bakım onarım memuru olarak değiştirilmesi konusu büyük ölçüde tamamlanmıştır. Ancak; ekseriyetle 5. Bölge Müdürlüğü işyerlerinde sayıları 10 civarında olan personelin unvan değişiminin yapılamamış olması huzursuzluğa neden olmaktadır. Yol kontrollerinin hizmet alımı suretiyle yapıldığı bu bölgemizde bu arkadaşlarımızın unvanlarının norm kadro durumuna bakılmaksızın yapılması memnuniyet verecektir.

Personel mesaisinden tasarruf sağlamak ve böylece kesintisiz şekilde bir iş treni çalıştırmak amacıyla bir çok bölgede hamulesi balast veya travers olan trenler açık tarifeli tren yerine muntazam yük treni numarası verilmek suretiyle yük treni olarak çalıştırılmaktadır. (Örneğin 4. -7. Bölgelerde) Bu trenlere ayrıca Yol Servisi’nden bir personel de refakat memuru olarak görevlendirilmektedirler. Diğer tren personeli kumanya almaktayken refakat memurlarının trenlerde görevi olmadığı gerekçesiyle İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı’nca kumanya verilmemesi yönünde bir emir çıkarılmıştır. Oysa bu personel iş yeri amirince; figüreden balast teslim alımı, kayıtların tutulması, nereye ne kadar balast boşaltılacağı gibi görevlerle bu trenlere refakat ettirilmektedir. Aynı trende görevli işçi makinist / tren teşkil işçisi gibi personel yönergenin “sadece sözleşmeli personele verileceği” amir hükmüne rağmen çıkarılan bir emirle alabilmekte iken yol personelinin seçilmesi ciddi anlamda tepki ile karşılanmıştır.

Ayrıca 2013/1 KİK toplantısı 31. maddesinde kumanya verilmesi hakkındaki yönergenin 4/c maddesinin yeniden düzenlenmesi ve tren sayılan tüm demiryolu araçlarındaki sözleşmeli personele kumanya verilmesinin temini kuruma ek külfet getirmeyeceği gibi yol personelinin memnuniyetini artıracaktır.

6. Bölge Mali İşler Müdürlüğü Memur ve Hizmetliler Harcırah Tüzüğü’nde açıkça yazılı olmasına karşın yol sürveyanlarına turne tazminatlarını “tesisler sürveyanı olarak kabul edileceği gerekçesiyle” ödememektedir. Mevzuata açıkça aykırı bu uygulamadan vazgeçilmesi için, 6. Bölge Müdürlüğü’nün bu uygulamadan dönmesi için gereken emrin çıkarılması.

Bölge yol servis müdürlükleri ve yol bakım onarım müdürlükleri emrinde çalışmakta olan mühendis,tekniker ve teknisyenlerin görev tanımları açık ve farklı yorumlara gerek kalmayacak şekilde yapılmalıdır. Böylelikle bu personelin daha etkin ve verimli çalışması sağlanmış olacak ve kurumdan ayrılıp başka birimlere geçişleri bir nebze önlenmiş olabilecektir.

Ayrıca yine bu unvanda çalışan personele görev seyahatlerinde kullanılmak üzere Bölge mıntıkasında geçerli Servis kartı verilmeli ve turne / yol kontrolü gibi görevlendirmelerde turne tazminatı ödenebilmelidir.

Yol bakım onarım müdürlükleri ve şefliklerinde iş yoğunluğu hattın ölçüm ve kontrollerine yönelmiştir. Buna karşın büro işlerinde de artış olmaktadır. Arazide daha fazla mesai harcayan yol bakım onarım müdürlüklerine büro şefi ve büro memuru,yol bakım onarım şefliklerine de büro memuru kadrosunun verilmelidir.

Karayolu ile görev seyahatlerinde (gidiş veya dönüşlerde) turne tazminatı ödenebileceği Genel Müdürlük emri ile açıklanmışken TTK müfettişlerince yapılan incelemede bu emir yanlış bulunmuş ve halen Genel Müdürlük emri yürülükte olmasına karşın bir çok bölgede bu ödemeler durdurulmuştur. Bu konunun açıklığa kavuşturulması personelin mağduriyetini önleyecektir.

Zonguldak İdare Mahkemesi’nce yol bakım onarım müdürlerine turne tazminatı ödenmeyeceğine dair çıkarılan Genel Müdürlük emri iptal edilmiştir. Bu karara dayanılarak yol bakım onarım müdürlerinin şimdiye kadar ödenmeyenler dahil turne tazminatlarının ödenmesi,

Ayrıca, asilde aranan şartları taşıyıp da yol bakım onarım şeflerine vekalet eden yol sürveyanlarına vekalette geçen her ay için yol bakım onarım şefleri ile aralarındaki ücret farklarının mahkemelerde dava açmaya gerek kalmayacak şekilde ödenmesi.
2013/2 Kurum İdari Kurulu gündem maddelerinden Madde 14’te bildirilen hususlardan bugüne kadar herhangi bir şartnameye bu madde konulmamıştır.

En son yapılan elektronik nakillerde yol geçit kontrol memuru, hat bakım onarım memuru, yol sürveyanı, yol bakım onarım şefi ve yol bakım onarım müdürlerinin yer ve görev değişimleri Yol Dairesi veya İnsan Kaynakları Dairesi’nde yapılan bir hata sonucu gerçekleşmemiştir. Akabinde hatanın düzeltilmesinden sonra bu defa da Başbakanlık genelgesi gereği yer ve görev değişimleri durdurulduğundan bu işlem yapılamamıştır. Oysa Samsun – Kalın hattı için yer değişimi yapmak isteyenler için talepler alınırken yukarıda sayılan unvanların yer değişimlerinin yapılmamış olması gerekçesiyle birlikte bir duyuru ile personele açıklanmalıdır.

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı