Polat: TCDD’de 59 tane İbrahim Çivici var

Al Jezeera Türk muhabiri Güray Ervin’in görüntülü haberinde meslektaşlarının sorununu içten, doğal ve yalın üslubuyla, yaşamından örneklerle anlatan Yol Geçit ve Kontrol Memuru İbrahim Çivici, İzmir’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Çivici, Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat ile birlikte gazetecilerle söyleşti, sorularını yanıtladı.

YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, derneğin demiryolu yol bakım ve onarımcılarının mesleki sorunlarıyla ilgilenmek, sorunlarına çözümler üretmek, meslek elemanları arasındaki yardımlaşma ve dayanışmanın sağlanması amacıyla İzmir’de kurulduğunu söyledi. “Yol Geçit ve Kontrol Memuru üyemiz İbrahim Çivici, Nazilli 323 Yol Bakım Onarım Şefliği’nde görevli. Onu medyada geniş yer bulan haberlerinden tanıyorsunuz. Meslektaşlarının sorununu içten, doğal ve yalın, kendine has üslubuyla çok iyi anlatan arkadaşımıza üyelerimiz adına teşekkür borçluyuz” diyen Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim mesleğimizde herkes hemen hemen İbrahim arkadaşımızla aynı şartlarda çalışıyor. Bu durumu dikkatlerinize sunmak isteriz. Arazide fiilen çalışan işçimizden, odacımızdan başlamak üzere kurumun genel müdürüne kadar tüm demiryolcular işimizi çok seviyor ve fedakarca çalışıyoruz. Her kademeden demiryolcuların gece yarılarına kadar, hafta sonu dahil, yoğun bir şekilde çalıştığını biliyoruz. Bundan şikayetçi değiliz. Her işte olduğu gibi bizim mesleğimizde de yüksek riskler bulunuyor. Bunu doğal karşılıyoruz. Bu ülkenin insanına, bizim insanımıza hizmet etmekten onur duyduğumuzu belirtmek isteriz.”

Tatil için çok teklif geldi ama iznim bir ay

Haberin yayınlanmasının ardından telefonlarının susmak bilmediğini anlatan İbrahim Çivici, gördüğü ilgiden memnuniyet duyduğunu ve şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. Çivici, “Halkıma teşekkür ederim, bu kadar ilgi göstereceklerini hiç tahmin etmiyordum. 20 – 25 senedir sahil tarafına tatile gidemedik biz. Çoluk çocuk bir yanda, ev aldım onun taksitleri, borcu harcı derken tatil yapamadık. Tatile değil de daha çok izin aldığımızda memlekete gidiyoruz. İnsan kendinden çok çoluğunu çocuğunu düşünüyor açıkçası. İki çocuğumuz var, birisini evlendirdik. Diğerini okuttuk, şimdi iş bulmaya çalışıyoruz.”

Gazetecilerin “Haber sonrası nasıl geri dönüşler aldınız?” sorusunu yanıtlarken “Sağolsunlar tatil için çok teklif geldi. İstanbul Fatih Belediyesi’nden, Didim Belediyesi’nden aradılar. Türk Metal Sendikası Başkanı aradı. Tatil teklif eden çok, ama benim senede bir ay izinim var. Fırsat bulursak gideriz, oturup ailecek konuşmamız gerekiyor” karşılığını verdi. YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, “Şu an TCDD’de 59 tane İbrahim Çivici var aslında. Türk Metal Sendikası bu arkadaşlarımızın tamamı için tatil olanağı sunacağını sanıyorum” dedi.

Eşim tatile gitmedik diye hiç yakınmadı

“Haberi izledikten sonra neler hissettiniz?” diye soran gazetecilere İbrahim Çivici şu karşılığı verdi:

“Çok duygulandım, çok da şaşırdım. Ben o yönüyle anlatmadım aslında. İşletmeden göndermişler çekim için. Hatta ‘Beni çekmeyin, ben alışık değilim. Hiç basının karşısına çıkmadım’ diye de istemedim. 30 – 40 senelik kurulu düzenim var bu düzenim bozulsun istemem. Daha tecrübeli çavuşlarımız var çünkü. Ailem ise çok sevindi haberlere. Bu arada dalga geçenler de oldu. Eşime, ‘İbrahim Çavuş seni artık boşar’ diye söylemişler. Biz eşimle 37 senelik evliyiz, zok şükür birbirimizi hiç kırmadık. Eşim de hiç yakınmadı bu tatile gidememek durumundan. O da benim gibi mütevazi bir hayat yaşadığı için hiç sormadı.”

Çalışma koşullarımızın ağırlığını bilmezler

Yol Geçit ve Kontrol Memuru İbrahim Çivici, “Çevrenizdeki insanlar haber yayınlanana kadar bu kadar ağır ve zor koşullarda çalıştığınızın farkında mıydı?” sorusunu yanıtlarken, “Hayır, değildi aslında. Kendi camiamızda da bilmezler aslında. Yol personelimiz de bilmez, halkımız hiç bilmez. Halk demiryollarını bir demir yığını bilir. Oysa ölçümlerimiz hep milimetriktir. Yol boyunca taşıdığımız yükler zaman içinde ağırlaşır. Su yoktur, tuvalet yoktur yol üzerinde. Bilmezler yani” dedi. Çivici, “En çok nereye gitmek istiyorsunuz?” sorusunu yanıtlarken de şunları söyledi:

“Kıbrıs ya da yurt dışı için öneri geldi, ama kendi memleketimde çok güzel yerler var. Nazilli’de oturuyorum, memleketim Isparta. Ben birkaç sene önce bir yakınımın eşyalarını taşımak için Antalya’ya gittim. Daha sonra yine eşya götürmek için Didim’e gittim, o kadar. Karadeniz’e hiç gitmedim, gitmek isterim. Yol personeli için yazın ve kışın ayrı ayrı zorlukları var. Biz devamlı arazideyiz. Elimizi yıkamak için yer bile bulamazsınız yolda. “

Polat: Yol çavuşları ve bekçileri de tatil köyüne gitmeli

YOLDER Yönetim Kuruu Başkanı Özden Polat, 2015 yılı öncesi meslek içi eğitim seminerlerinin tatil beldelerinde, yapıldığını anlattı. Polat, “Yol çavuşları ve bekçileri de buralarda tatil yapabiliyordu. Ancak 2015 sonrası bu durum değişti. Artık onlar bizim kamplarımızda seminere gidiyorlar. Oysa Kars’tan gelip tatil yöresinde beş yıldızlı otel konforunu yaşıyordu. Bizim Arsuz, Urla, Akçay’da kamplarımız var. Oysa otelleri onların da yaşaması iyi olacak. Bunu kurumumuzun yetkililerine duyurmak isteriz bu vesileyle” dedi.

Polat: Makinistler alınmasın, hepimiz sistemin parçasıyız

Al Jezeera’da yayınlanan haberde tatilin yanı sıra dikkat çekilen bir konu da makinistlerin yol çalışanına selam vermemesi olduğunu anımsatan Özden Polat, “Biz demiryolcu olarak hepimiz sistemin bir parçasıyız aslında” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Meslektaşlarımız arasında sosyal medyada yeralan tepkilerden açıkçası rahatsız olduk. Makinistlerin her zaman bize ikramı olmuştur, onların çayını, çorbasını içtiğimiz çoktur. Hepsi selamsız değildir. Zaten yolda bekçi varsa onun işaretini dikkate alırlar. Bunu belirtmek isterim. Makinistlerin selam vermemesi üzerine yapılan bazı yorumları doğru bulmuyoruz. Demiryolculuk mesleğini sistemin bütünlüğü olarak ele alıyoruz, her meslek elemanını meslektaşımız olarak görüyoruz. Bu röportajda hiç bir makinistin selam vermediği gibi bir sonuç çıkarmak hem makinist arkadaşlarımızlara haksızlık olur hem de gerçeği ifade etmez. Bazen aşırı konsantrasyon nedeniyle selamlaşmamanın hoş karşılanabileceğini düşünüyoruz.”

”Tatile neden gidemiyorsunuz? Ücretleriniz mi düşük? Kamplarınız yok mu?” sorusuna YOLDER Başkanı Özden Polat, “Aslında bizim kamplarımız var. Ücret olarak da iyi durumdayız. Yayınlanan haberde iki konu öne çıkmıştı. Tatil ve makinistlerin selam vermemesi konusu. Bizim camiamızda bu tarz tatil olanağı arayan azdır” karşılığını verdi. YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, toplantıya oğlu Ramazan Çivici ile katılan Yol Geçit ve Kontrol Memuru İbrahim Çivici’ye haberdeki naif anlatımı, demiryolculara ve yol personeline dikkat çektiği için ebru sanatı uygulanmış doğaltaşla oluşturulan bir plaket vererek teşekkür etti.

Toplantıya YOLDER Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Demirci ile  Türk Metal Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Hayrettin Çakmak da katıldı.

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı