YOLDER’den hemzemin geçit kazalarına “cuma hutbesi” önlemi

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) bir türlü önlenemeyen hemzemin geçit kazalarına “dur” diyebilmek için ilginç bir yol önerdi. YOLDER Genel Başkanı Özden Polat, vatandaşları daha fazla bilinçlendirmek için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanı sıra 81 ildeki müftülüğe birer mektup yolladı. Polat, müftülüklerden Cuma hutbelerinde hemzemin geçit konusunun işlenmesini istedi.

Doğrudan sorumlu olmamasına karşın TCDD’nin aldığı önlemlere ve çalışmalarla kazaların azaldığını ancak tamamen sona ermediğini anlatan YOLDER Başkanı Özden Polat, hemzemin geçit kazalarını önlemek için yapılacak en önemli çalışmanın geçitlerin kontrollü hale getirilmesi olduğunu kaydetti. Hemzemin geçitlerdeki ölümlü kazaların yanısıra maddi kayıpların azaltılması için görüşlerini TCDD Genel Müdürlüğü’ne ilettiklerini anlatan Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mevzuat eksiklerinin tamamlanması, elektronik denetim yapılması, hemzemin geçitlerin yapımı ve korunmasından sorumlu bir birimin görevlendirilmesi artık zorunludur. Ancak bunların yanısıra vatandaşların da konuya daha duyarlı olması gerekiyor. Kontrollü ya da kontrolsüz hemzemin geçitlerin bulunduğu yerde vatandaşların, tren sesini duyduğu andan itibaren kesinlikle hemzemin geçitlere yaklaşmamaları, trenin geçmesini mutlaka beklemesi gerektiği konusunda uyarı yapılmasını istiyoruz.”

Hemzemin geçit kazalarının ve yol açtığı can ve mal kayıplarının önlenmesini sağlamak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na, 81 ilin müftülerine bir mektup gönderdiklerni anımsatan YOLDER Genel Başkanı Özden Polat, şu görüşleri dile getirdi:

“Trafik Haftası’nda vatandaşları hutbeyle uyaran müftülüğün bu konuda da hutbe okutmasını istiyoruz. Özellikle Ramazan aylarında Cuma’ya gelen vatandaşların sayısında bir artış var. Bu konuda ne kadar çok kişiye ulaşır ve uyarıda bulunursak o kadar iyi. Vatandaşın hemzemin geçitler konusundaki bilincini arttırmak için hutbenin iyi bir yol olduğunu düşünüyoruz. Diyanet İşleri’nin bu konuya duyarsız kalmayacağı inancındayız.”

Özden Polat, aynı çalışmayı çocukların ve gençlerin biliçlendirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile de yapmayı istediklerini kaydetti. Polat, hemzemin geçitler konusunun trafik derslerinde daha ayrıntılı ele alınması gerekitğini söyleyerek, bu konuda eğitim vermek için YOLDER’in kurum ve kuruluşlarla işbirliğine hazır olduğunu sözlerine ekledi.

TCDD’nin 2007-2011 İstatistik Yıllığı’nda yer alan demiryolu işletme kazalarında geçit çarpışmasına ilişkin yayınlanan veriler şöyle:

Yıl Hemzemin geçit kazaları Yaralanan sayısı Can kaybı
2007 139 143 43
2008 118 114 37
2009 85 203 38
2010 46 64 25
2011 42 61 36

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı