InnoTrans 2012 Fuarı’ndan izlenimler

Saadet Erciyas
Gazeteci

“Fuarlar ve kongreler şehri” tanımını fazlasıyla hak eden Almanya’nın başkenti Berlin, 18-21 Eylül 2012 tarihleri arasında dünya demiryolcularını ağırladı. İki yılda bir düzenlenen fuara bu yıl dünyanın dört bir yanından 2 bin 300’ün üzerinde firma katıldı.

1996’dan buyana düzenlenen ve bu yıl dokuzuncu defa kapılarını açan InnoTrans Uluslar arası Demiryolu Teknolojileri, Sistem ve Araçları Fuarı’nda demiryolları deyince akla gelebilecek her türlü malzeme sergilendi. En küçük vidadan raylara, lokomotiften vagonlara, iş güvenlik malzemelerinden demiryolu yayınlarına kadar her şey…

Fuarın en çok ilgi gören alanı ise hiç kuşkusuz vagon ve lokomotiflerin raylar üzerinde sergilendiği açık hava bölümü oldu. Söz konusu alanda bu yıl ilk kez, Türkiye’nin biri özel diğeri devlet eliyle yapılmış iki ürünü de sergilendi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) General Elektrik (GE) firmasıyla ortaklaşa gerçekleştirdiği dizel elektrik ana hat lokomotifi ile Bursa’dan Durmazlar firmasının yaptığı tramvay, İpekböceği (Silkworm) yetkililerin belirttiğine göre büyük ilgi gördü.

Ankara’dan Berlin’e TCDD çıkartması

2023 yılında demiryolları alanında da dünyanın ilk on ülkesi arasına girmeyi hedefleyen TCDD bu yıl fuara yaklaşık 200 kişilik bir ekiple katıldı. TCDD’nin “Türk holü” de denilen 8.2 nolu hol’deki Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. İle (TÜLOMSAŞ) ortaklaşa açtığı stand, dünyanın 10 ülkesi arasında yer almak gibi iddialı bir hedefi olan ülkenin standı olarak oldukça mütevazıydı. Bu mütevazılık katılımcıların dikkatinden kaçmadı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, açılışta yaptığı konuşmasında standın demiryollarını ifade edecek bir yer olmadığına vurgu yaparken, standın daha çok bir iletişim noktası gibi görülmesini istedi.

“Almanya’nın göbeğinde biz de varız demeye başladık bu yıldan itibaren, gelecekte daha da büyüyecek gelişecek inşaallah” diyen Karaman, fuara gelen ekipteki bürokratlara da ilk günden bir ev ödevi vermeyi ihmal etmedi. Herkesten bölümleriyle ilgili rapor isteyen Karaman şunları söyledi demiryolculara:

“Lütfen buradaki herkes kendi bölümünde teknolojiyle, işletmeyle ilgili gelişmeleri bir not etsinler, herkesten bir rapor isteyeceğim. Karar verdim arkadaşlarla, bunu kitap haline dönüştüreceğim. O kadar önemli. Ve bizim Almanya’da teknoloji fuarındaki gelişmeleri anlatan bir kitabımız olacak. Dolayısıyla da inşaallah bundan sonraki fuarlarda daha çok teknoloji geliştirerek demiryolları sizin çalışmalarınızla öngörülerinizle daha da gelişecek.”

TÜLOMSAŞ’tan Eskişehir’e yatırım

TCDD ile ortak olarak stand açan TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ise fuara 2004 yılından bu yana katıldıklarını ve bu yıl ilk defa fuara ürün getirdiklerini söyledi. Avcı, GE ile ortaklaşa geliştirdikleri dizel elektrikli lokomotifin şimdiden 30 sipariş aldığını belirtti.

Eskişehir’den yaklaşık 40-50 kişilik bir ekiple InnoTrans fuarına katıldıklarını anlatan Avcı, TÜLOMSAŞ’ın yıllık üretim kapasitesinin 1000 vagon olduğunu söylerken, Eskişehir bölgesinde yan sanayi ile birlikte 3 bin 100 kişinin istihdam edildiğine dikkat çekti. Hayri Avcı, bu rakamın 2014’de 10 bin kişiyi aşacağını kaydederken, bu gelişmelerin 2023 stratejisinin doğruluğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Fuarlar bilgi alışverişi için önemli

InnoTrans Fuarı’na üçüncü defa katıldığını belirten TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın da fuarda gelişmeleri yol açısından da değerlendirdiğini belirtti. Türkiye’nin bu fuara ilgisinin her geçen yıl daha da artmasının sevindirici olduğunu kaydeden Apaydın, genel müdürün de katılımcı arkadaşlarından istediği raporun bölgelere bir geri besleme olarak yayınlanacağının vurguladı.

İsa Apaydın, fuarların işletmecilik ruhunun açılması ve gelişen teknolojinin yerinde görülmesi, bilgi alışverişinin gerçekleşmesi için önemli olduğuna dikkat çekti. Yol çalışmalarnını daha iyi gerçekleştirilmesi için bazı araçların alımına karar verildiğini belirten Apaydın, gelecek raporların yeni yatırımların saptanması açısından da önemli olduğunu dile getirdi.

YOLDER ve Gazete YOLDERİZ’den fuar sürprizi

Fuara Gazete YOLDERİZ ile katılarak bir sürpriz yapan Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (YOLDER) çalışmaları da büyük beğeni topladı. YOLDER, Berlin’de düzenlenen 9. InnoTrans Fuarı’na periyodik yayın organı Gazete YOLDERİZ özel sayısı ile katılarak bir ilki de gerçekleştirmiş oldu.

YOLDER Genel Başkanı Özden Polat, fuarda yer alan tek Türk gazetesinin Gazete YOLDERİZ olmasından gurur duyduklarını belirtti. Fuarda tüm dünyadan demiryollarına ilişkin dergi ve gazetelerin sergilendiği üç basın merkezinde (Trade Press Center) dağıtılan Gazete YOLDERİZ, fuarda katılımcı ve ziyaretçilerle buluştu. Gazete aynı zamanda TCDD’nin 8.2 nolu holündeki standlarda da ziyaretçilere dağıtıldı.

Fuara Türkiye’nin dört bir yanından gelen TCDD personeli YOLDER üyelerinin yanı sıra TCDD’nin yetkilileri ve Türk firmaları da fuardaki tek Türk gazetesinin Gazete YOLDERİZ olmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi. TCDD yol personelinin çalışmalarının anlatıldığı gazete aynı zamanda Türkiye’den demiryolcuların üye olduğu bir sivil toplum örgütünün de dağıtılan tek gazetesi olma özelliğini taşıdı.

Bu yıl katıldığı fuarın iki açıdan büyük önemi olduğunu vurgulayan YOLDER Genel Başkanı Özden Polat, fuarla ilgili şunları söyledi:

“InnoTrans biz demiryolcular için dünyadaki gelişmeleri takip etmek açısından önemli bir etkinlik. Ancak böylesi önemli bir fuarda yol personelinin çalışmalarının anlatan gazetemizle yer almak gerçekten gurur vericiydi. Bu duyguyu yaşattıkları için tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Şimdi hedefimiz bu önemli fuarda kendi bağımsız standımızla bir sivil toplum örgütü olarak yer almak, dünyada bizler gibi çalışan demiryolcu sivil toplum kuruluşlarıyla iletişime geçmek.”

Gazete YOLDERİZ’in yer aldığı basın merkezlerini ziyaret eden TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın ve TCDD Yol Dairesi Başkanı Selahattin Sivrikaya da, YOLDER Genel Başkanı Özden Polat’ı kutladı. TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın, “TCDD’nin yol personeli arkadaşlarımızın yayınladığı Gazete YOLDERİZ’i böyle önemli bir fuarda görmek bizleri gururlandırdı. TCDD’nin değerli yol personelinin emek yoğun çalışmalarının anlatıldığı gazetenin yöneticilerini tebrik ediyoruz” dedi.

Vossloh standında sunum

Fuarda standları gezerek gelişmeleri izleyen ve yeniliklere ilişkin bilgi alan yol yapım personeli fuarın üçüncü günü Vossloh Standı’ndaki toplantıda bir araya geldi. Gruba, Vossloh Cogifer Teknik Direktörü Francesco Barresi tarafından makaslara ilişkin bir sunum yapıldı. YOLDER Genel Sekreteri İbrahim Alper Yalçın’ın çevirmenlik yaptığı toplantıya TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın, TCDD Yol Dairesi Başkanı Selahattin Sivrikaya, TCDD Yol Dairesi Başkan Yardımcısı Ersoy Ankara, TCDD Yol Dairesi Makine Donanım Şube Müdürü Murat Şahin, TCDD 3. Bölge Yol Bakım Onarım Müdürü Özden Polat, TCDD 3. Bölge Yol Müdür Yardımcısı Hüseyin Durdu, TCDD Yol Dairesi Mühendisleri Hakan Özdemir, Mevlüt Özkara, Mehmet Soner Baş, İbrahim Alper Yalçın, İbrahim Saldır, TCDD 3. Bölge Hukuk Müşaviri Faik Güler katıldı.

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı