“Sürveyan açığı acilen giderilmeli”

YOLDER Genel Başkanı Özden Polat, Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) üyeleriyle birlikte 7. Bölge Müdürü Enver Timurboğa’yı ziyaret etti. YOLDER’in Afyon, Isparta, Kütahya’da görev yapan bölge ve işyeri temsilcileriyle gerçekleştirilen ziyarette yol çalışanlarının sorunları ve çalışma koşullarına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Taleplerin iletildiği görüşmeye 7. Bölge Yol Müdürü Yıldıray Başol da katıldı.

Giysiler çalışma koşullarına uymuyor

Bölgedeki çalışma arkadaşları adına söz alan Serdar Yılmaz, yol personelinin sorunlarını Enver Timurboğa’ya iletti. Öncelikle personelin hava ve yol koşullarına uygun giysi temini konusunda sıkıntısının olduğunu anlatan Yılmaz, zamanında gelmeyen giysilerin çalışma koşullarında sorun yarattığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle yol çavuşlarımız, kendileri için alınan montlardaki naylon oranının fazla olması nedeniyle kışın hem üşüyor hem de yürüdükleri zaman çok terliyorlar. Çalışma koşullarına daha uygun malzemeden yapılmış giysilerin gelmesini talep ediyorlar. Öte yandan bu yıl hak edişlerimiz olan giysilerin de hareketçilere dağıtıldığını ama yolculara henüz dağıtılmadığını belirtmek isteriz”.

İaşe bedelleri konusu

Serdar Yılmaz’ın dile getirdiği sorunlardan birisi de tren şefliği yapan personelin iaşesi oldu. “İaşe Burdur’da var ama Isparta’da yok. Bu sorunun çözümü için ne yapabiliriz, sizden yardımcı olmanızı istiyoruz” diyen Yılmaz’a YOLDER Genel Başkanı Özden Polat da görüşleriyle destek verdi. Kendi bölgesi olan 3. Bölge’de ve Ankara’daki pozlarda iaşe verildiğini belirtti.

Motorlu drezinler sorunu

7. Bölge’de görevli personelin dile getirdiği bir başka konu da motorlu drezin konusu oldu. Motorlu drezinlerin ihtiyaçları karşılamadığı, özellikle karlı havalarda personel için sorun yarattığı, iyileştirilmesi gerektiği dile getirildi.

Hırsızlığın önüne geçmek

Mıntıkalardaki hırsızlık konusu da diğre bölgelerde olduğu gibi 7. Bölge için sorun yaratan konulardan birisi olarak belirtildi. Hırsızlık nedeniyle yol personelinin müşteki sıfatıyla mahkemeye gitmek zorunda kaldığı, bunun da zaman kaybının yanısıra moral bozucu bir süreç oluşturduğu anlatıldı. Serdar Yılmaz, TCDD Hukuk servisinin bu konuda mağdur olan yol personeline yardımcı olmasını istediklerini söyledi. Bölgede kullandıkları demiryolu araçlarının garanti sürelerinin dolduğunu, kimi arızalı vinçleri tamir ettiremediklerini belirten Serdar Yılmaz, bu nedenle işlerin aksayabileceğini vurguladı.

İşçilerle karşı karşıya kalmak istemiyoruz

Sorunları madde madde dile getiren Serdar Yılmaz’ın değindiği konulardan birisi de işçi sendikalarıyla iş ortamında yaşanan sürtüşmeler oldu. Yılmaz, bu sürtüşmelerin zaman zaman ortamı gerdiğine dikkat çekerken “Arkamızda sizlerin desteğini görmek istiyoruz. İşçiler sendikalarına güvenerek kimi zaman sorun yaşamamıza neden oluyorlar, daha rahat hareket edebiliyorlar” dedi.

Sürveyan açığı çok fazla

Yol servisinde ciddi anlamda yol personeli eksiği olduğunu, arkadaşlarının çoğunun birden fazla servise vekalet ettiğini de anlatan Serdar Yılmaz, “Özellikle sürveyan açığımız çok fazla. Servislere mühendis alınması iyi ama bizler mühendis kadar sürveyan alınmasını da istiyoruz. Mühendis de olsun ama üç mühendis var ama yerine iki de sürveyan alınsaydı. Hiç olmadı poza gönderir, vekalete gönderirsin. Kısım şefleri gittiği zaman yerine gelecek sürveyanımız kalmadı. 26 kadromuz 9 sürveyanımız var. Ama aslında 16 ihtiyacımız var” dedi.

Kısım şeflerinin vekaleti

Kısım şeflerinin vekaleti konusunun önemli bir konu olduğuna dikkat çeken YOLDER Genel Başkanı Özden Polat da, şöyle konuştu:

“Kısım şeflerinin vekaleti konusu önemli bir sorun. Bir kişi birkaç işi birden yapıyor. Yol servisi kendi sorunlarını kendi çözmeye çalışıyor bundan kimsenin haberi olmuyor. Bazen üç bazen iki kısma vekalet ediyor. Birşey olduğunda da ‘Ben bunu yapamam’ diye bakmıyor. Sorunu çözmeye bakıyor. 97 tane sürveyan açığı var ama 34 tanesi için kadro açıldı. Biz bu sorunları daireye iletmediğimiz için muhtemelen onlar da kendi kendilerine personel planlaması yapıyorlar.”

7. Bölge’nin sorunlarını iletmesi açısından diğer bölgelerden daha girişimci olduğunu da belirten Özden Polat, “Sorunlarımızı dile getirmez kendi olanaklarımızla çözmeye kalkarsak bir yerde tıkanır kalırız. Mutlaka paylaşmamız anlatmamız gerekiyor. Ben bu sorunları dile getirdiğiniz için teşekkür ederim” dedi.

Bize mutlaka bilgi verin

YOLDER temsilcilerinin dile getirdiği sorunları dinleyerek notlar alan 7. Bölge Müdürü Enver Timurboğa, bu ziyaretten mutluluk duyduğunu, doğrudan iletişimin sorunları çözmek için önemli bir adım olduğunu belirtti. Giysilerin dağıtımıyla ilgili sorunun iletildiği an ilgili birimi telefonla arayan Timurboğa, konunun kısa sürede çözüleceğini belirtti. Motorlu drezin konusundaki sorunun genel bir konu olduğunu söyleyen Timurboğa, “Yine de yapılacak ne var bakalım bu konuda” dedi. Garanti süresi dolan araçlarla ilgili olarak da araçların Ankara OSTİM’e gönderilebileceğini belirten Timurboğa işçilerle yaşanan sürtüşme için de şunları söyledi. “Keşke sorunu yaşadığınızda bize hemen iletseydiniz. Yaşadığınız sıkıntılar basit şeyler değil. Bize yaşandığı an mutlaka bildirin. Size bir telefon kadar uzağız. Konuyu sıcağı sıcağına çözmek daha kolay” dedi.

Görüşme bu ziyaretlerin yıl içinde, tekrarlanarak karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması dileğiyle sona erdi.

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı