YOLDER 2. Olağan Genel Kurulu toplandı

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (YOLDER) 2. Olağan Genel Kurulu, İzmir Özel Fatih Koleji Kültür Merkezi’nde toplandı. 758 üyesi bulunan ve üye sayısı günden gün artan derneğin genel kuruluna Devlet Demiryolları (TCDD) Yol Dairesi’nin Türkiye’nin dört bir yanındaki birimlerinde görev yapan demiryolu yapım, bakım ve onarım personeli demiryolcular katıldı.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, vatanı uğruna şehit düşen askerler ve demiryolcu şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın seslendirilmesinin ardından genel kurulun açılış konuşmasını YOLDER Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Demirci yaptı. Genel kurul divanı Soner Baş, İbrahim Saldır ve Hakan Güven’den oluşturuldu. Genel kurula seslenen YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat şöyle konuştu:

Sayın divan başkanım, basınımızın değerli mensupları, sendika ve derneklerimizin kıymetli temsilcileri, sayın misafirler.

YOLDER’imizin 2. Olağan Genel Kuruluna, hepiniz hoş geldiniz, safalar getirdiniz. Konuşmamın başında hepinizi şahsım, yönetim kurulu üyelerimiz ve YOLDER ailesi mensupları adına en derin saygılarımla selamlıyorum.

Yine bu salonda, yine sizlere karşı “Şimdi yeni şeyler söylemek lazım” deyişimizin üzerinden neredeyse üç yıl geçti. Aradan geçen üç yılda hepimiz biraz daha yaşlandık, bakış açılarımız biraz daha gelişti.

Üç yılda TCDD haritasında yüzlerce kilometrelik kırmızı kesim, yılın 12 ayı boyunca devam eden tecrübe, emek, fedakarlıkla harmanlanmış çalışmalar şemsiyesi altında yenilemesi yeşil hatlara dönüşmüştür.

Yıllık hedefler nerdeyse yılın üçüncü çeyreğinin sonunda tamamlanırken geride kalan aylarda rekorları güncelleştirmenin derdine düştük.

Üstündeki ray ile sırtını balasta veren her travers ile bilgi, emek ve özveriyle yoğrulunca, ülkemizin demir ağlarına her gün yeni baharlar eklendi, gün olmadı ki yenileri de eklenmesin…

Şimdi buraya el ele büyüttüğümüz derneğimizin geleceğinde söz sahibi olmak için gelen sizler, aklınızın bir köşesinde işinizle geldiniz…

Kim bilir kaçınız, kaç kez baktınız telefonunuza, arayan oldu mu diye…

Ya yağmur yağdıysa ya taş düştüyse ya rayın iki mantarı arasına mesafeler girdiyse…

Ne kadar anlatırsak anlatalım anlatabildiklerimizin karşı tarafın anlayabildiği kadar ile sınırlı olması üç çeyrek asırlık kurumda bizim en büyük handikapımız olsa gerek.

Geleceğe yönelik hızlı, ekonomik, güvenli raylı ulaşım arayışlarının temel aktörü hemen yanı başlarında hatta “bir numara” olarak adlandırılacak derecede yakında olmasına rağmen bugüne değin görüş açısı dışında bırakılması objektif bakış açısıyla açıklanabilir değildir.

Milimetre ile gönyelenmiş yüzlerce kilometrelik yolu emanet ettiğiniz emekçi topluluğunun teşkilat yapılanmasında kenar süsü vazifesi görmesi bizler için mesleğimizin en büyük zorluklarıdır.

Bugüne değin raya, traverse, dağa, taşa sözümüzü bir şekilde er ya da geç geçirdik, ama bildiğimiz tüm yollar anlamak istemeyenlere anlatmanın güzergahlarını çizmedi bizlere…

Derneğimiz bugüne kadar sadece sorunun tespiti değil, kurum hassasiyetlerini de içeren geniş bir bakış açısıyla çözüm yollarını da ortaya koyan bir yaklaşım içerisinde olmuş bundan sonrada olmaya devam edecektir. Konulara makro seviyede bakıp ihtiyaç duyulan alanlarda projeler sunmuş, lokal değil genel düzenlemelerin yapılmasına öncülük etmiştir.

Yakın zamanda Meclis’te görüşülmesi beklenen Demiryolu Kanunu’yla serbestleşme imkanı sağlanması nedeniyle rayın kilogramı üstüne düşen yük daha da artacak. Yeni kanunla TCDD 156 yıllık geçmişinde önemli yer tutan bir çok şeyden vazgeçecek. Bizden vazgeçmeyecek. Altyapı yine bizlerin, sizlerin verdiği omuz üzerinde yürüyecek…

Derneğimiz yolcuların gecikmiş yolculuklarının bir araya gelmesinde en büyük mihenk taşı görevini yürütmektedir… Daha geniş bir örgütlü katılım, daha yüksek düzeyde birliktelik sağlanması ile adımız gibi “bir numara” olmamızda hiçbir engel bulunmamaktadır.

Faaliyet raporumuzda da yer aldığı şekilde Ulusal Meslek Standardının hazırlanması çalışmasının her aşamasında şahsım ve YOLDER üyeleri çok üstün bir çalışma örneği sergiledik. Bu vesile ile yeri gelmişken emeği geçenlere ve çalışmalara katılan üyelerimize huzurlarınızda sizlerin adına teşekkür ediyorum. Bu fırsatı kullanarak yapacağımız ilk işimiz şikayetçi olduğumuz görev tanımlarımızı düzenleyen 105 numaralı genel emrin Meslek Standartlarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi olacaktır.

Görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinin sakat olduğunu, insanların yükselmesini engellediğini ve kariyer planlamasının çok temel ilkelerinin ihmal edildiğini ve yürütmenin durdurulmasını önermiştik. Bugün sekiz bölgenin beşine asaleten Yol Servis Müdürü atanamamış olması bizim haklılığımızın en önemli göstergelerinden biri. Bu talebimizi burada tekraren ifade etmek istiyorum. Alternatif yönetmelik taslağımız hazır. İstenildiği takdirde herkesin görevde yükselmesinin önünü açabilecek taslak yönetmeliğimizi paylaşmaya hazırız.

Yönetim Kurulumuza bölge yol servislerinin yönetim kadrolarından birer arkadaşımızın alınması üyelerimizle yöneticilerimiz arasında bir bağ oluşturacağına ve lokal çözümlerin bulunmasıyla memnuniyet sağlayacağına inanmaktayım.
Yine hayata geçirmek istediğimiz bir başka oluşum da Yardımlaşma sandığımızdır. Bunu şu üç amaçla gerçekleştirmek niyetimiz. Özetle bahsedecek olursak,
Birincisi;Üyelerimize borç para vermek suretiyle maddi sıkıntılarını bir nebze de olsa gidermek, tasarrufta bulunmalarını sağlamak.

İkinci olarak da, üyelerimize idarece rücu ettirilecek adli ve idari para cezalarının hiç olmazsa bir miktarını karşılayabilmek için bir fon oluşturmak.

Üçüncü olarak da, Sosyal yardımlaşmaya ek olarak Mesleki yeterlilik ve diğer eğitimlere yönelik faaliyetlerde bulunabilmek. Sandığımızın gücümüzü artıracağına inancımız tam. Sizlerin de destekleyeceğinize inanıyorum.

Hep birlikte, daha iyiye, daha güzele kavuşabilmek ümidiyle…
Bu duygu ve düşüncelerle 2. Olağan Kongremize renk katan, coşkumuza coşku katan başta siz değerli misafirlerimize, 2. olağan genel kurulumuza ülkemizin her yanından gelen örgüt bilinç ve kültürüne sahip üyelerimize, bir kez daha şükranlarımı sunarken 2. Olağan Genel Kurul’umuzun derneğimize, üyelerimize, tüm kamu çalışanlarımıza, çalışma hayatımıza, aziz milletimize hayırlar getirmesi temennisiyle hepinizi en derin saygılarımla selamlıyorum. Sağ olun, var olun, Allah’a emanet olun.”

Yönetim Kurulu Faaliyet Raporunu YOLDER Genel Sekreteri İbrahim Alper Yalçın, YOLDER Denetim Kurulu Raporu’nu Suat Ocak okudu. Faaliyet raporu ile denetim kurulu raporlarını onaylayan genel kurul yönetim kurulunu da akladı. Genel kurulda dernek tüzüğünün 12. maddesinde değişikliğine gidilerek YOLDER Yönetim Kurulu üye sayısının 7’den 11’e çıkarılması kararlaştırılırken yeni yönetim, denetim ve disiplin kurulları da belirlendi.

Genel kurul, demiryolu personeli arasında yardımlaşma ve dayanışmayı arttırmak üzere, dernek tüzüğünün 14. maddesine dayanarak “Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yardımlaşma Sandığı” kurulmasına ve bu konuda yönetim kurulu yetki verilmesine karar verdi. YOLDER Genel Başkanı Özden Polat, derneğin kuruluş çalışmalarında ve ilk yönetim kurulunda yer alan Selahattin Özkan’a bir plaket vererek teşekkür etti. Polat, TCDD’den emekli olan Özkan’a emeklilik hayatında, sağlık ve mutluluklar diledi.

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (YOLDER) 2. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerde yönetim, denetim ve disiplin kurulları şu üyelerden oluştu.

Yönetim Kurulu Asıl Üyeler
Fikri Gültekin, Suat Ocak, Mehmet Şener, Mahmut Civan, Ali Ekber Demirbilek, Mehmet Sarı, Ferhat Demirci, Hakan Koçak, Hasan Yıldız, Ali Yılmaz, Özden Polat

Yönetim Kurulu Yedek Üyeler
Sezgin Sevinç, Nizamettin Aras, Musa Çalışkan, Salih Okuyucu, Yaşar Diclelioğlu, Abdulselam Kalfa, Mehmet Yurt, Turgay Bakır, Şükrü Koğa, Serdar Yılmaz, Ferit Akalın

Denetleme Kurulu Asıl Üyeler
Yusuf Ziya Altıntuğ, Mehmet Osman Aksun, İsmail Karakoç

Denetleme Kurulu Yedek Üyeler
Fikret Alur, Nuri Özkan, Ramazan Uğur

Disiplin Kurulu Asıl Üyeler
Metin Güneş, Ferdi Karaduman, Murat Zengin

Disiplin Kurulu Yedek Üyeler
Selçuk Tezakıl, Salim Kütükçü, Tuncay Kiraz

***

Genel kurumuza ilişkin fotoğraf albümüne Facebook’taki sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz:
http://www.facebook.com

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı