DEMOK: Demiryolu meslek okulları açılmalı

Demiryolu Meslek Okulu Mezunları Derneği (DEMOK) İzmir Şubesi’nin olağan genel kurulunda demiryolu meslek okullarının yeniden açılması isteği dile getirildi. DEMOK Genel Başkanı Resul Ceyhan, “Türkiye bugün demiryolları şantiyesi haline geldi. Ciddi eğitim gerekiyor. Demiryolu meslek okulları yeniden açılmalı” dedi. Genel kurulda DEMOK İzmir Şube Başkanlığı’na yeniden seçilen İbrahim Saldır güven tazeledi.

Demiryolunun “Oxford’luları”

Demiryolcuların, mezunlarını “Oxfordlular” olarak tanımladığı Demiryolu Meslek Okulu, 1942 yılında Ankara’da açıldı. Öğrencileri sınavla seçen, parasız yatılı devlet okulunun kontenjanı 120 öğrenciydi. Okul daha sonra 1942 – 1949, 1955 – 1964 son olarak da 1974 – 1996 yıllarında üç kez açılıp kapatıldı. Öğrencilerini askeri bir disiplin içinde yetiştiren okul 4 bin 294 mezun verdi. Yaklaşık 3 bin 500 mezun Devlet Demiryolları’nda çalışmaya başladı. Demiryolu Meslek Okulu mezunları, zaman içinde TCDD’nin en üst kademelerinde yönetici olarak görev aldı.

Okulun mezunu demiryolcular, Demiryolu Meslek Okulu Mezunları Derneği’ni (DEMOK) kurdu. Genel Merkezi Ankara’da bulunan DEMOK’un Malatya, İzmir, İstanbul, Eskişehir, Afyon ve Adana şubeleri kuruldu. DEMOK İzmir Şubesi’nin olağan genel kurulu önceki gün yapıldı. Genel kurul çalışan ve emekli çok sayıda demiryolcuyu bir araya getirdi.

DEMOK Genel Başkanı Resul Ceyhan, Demiryolu Meslek Okulu Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Sandığı (DEMOKSAN) Başkanı Şaban Adıgüzel, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar, Ulaştırma Memursen İzmir Şube Başkanı Cuma Ata, Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Başkanı Özden Polat, Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Bent de genel kurula katılanlar arasında yer aldı.

Alsancak Limanı’ndaki TCDD Lokali’nde gerçekleştirilen olağan genel kurulda seçimlere tek liste ile gidildi. İbrahim Saldır, genel kurulda yeniden başkanlığa seçilirken güven tazeledi. Demiryolu Meslek Okulu Mezunları Derneği İzmir Şubesi’nin yeni yönetim kurulu İbrahim Saldır başkanlığında Habil Emir, Hakan Murat Kulay, Yüksel Zindeol, Şahin Azim, Kadir Yalçınkaya, Özgür Özkan’dan oluştu. Nizametdin Çiçek, Soner Baş ve Fatih Ersoy da denetim kurulunu oluşturdu..

Demiryolu meslek okulları açılmalı

DEMOK Genel Başkanı Resul Ceyhan, en önemli amaçlarının “Demiryolcuların babası” Behiç Erkin’in 1923 yılında temellerini attığı, bugün artık eğitim vermeyen demiryolu meslek okullarının yeniden açılması olduğunu dile getirdi. Okullarının mezun ettiği mezunlarla demiryollarının ruhunu oluşturduğunu vurgulayan Ceyhan, Türkiye genelinde 500’ü emekli olmak üzere yaklaşık 2 bin 500 üyelerinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin doğalgaz ve petrol boru hatlarının geçiş noktasında bulunduğunu anlatan Resul Ceylan, bu noktada demiryollarının çok büyük önem taşıdığını belirterek, “Türkiye bugün demiryolları şantiyesi haline geldi. Bugün Çinlilerle 30-35 milyar dolarlık yatırım yapılıyor. Ama kurumumuzda hala akaryakıt lojistiği ve hızlı tren teknolojileri konusunda ciddi eğitim gerekiyor. Bu konuda çalışma yoksa biz de bunu eleştireceğiz” diye konuştu.

En büyük amaçlarının meslek lisesi mezunlarını hep bir arada görmek olduğunu dile getiren DEMOK İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Saldır da, askeri bir disiplin içinde eğitim veren ve demiryolcular arasında Oxford olarak bilinen okullarının yeniden açılması için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. Saldır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yedi bölgemizde yedi demiryolu meslek lisesi açılmasını ve buradan mezun olan gençlerimizin demiryolu üniversitesine devam etmesini istiyoruz. Porsuk’ta açılan ve normal liselerden mezun olan gençlerin devam edebildiği bir meslek yüksek okuluyla demiryolu ruhunu yaratamaz ve yaşatamayız. Demiryolu Meslek Lisesi eski hüviyetiyle yeniden açılıp eğitim vermelidir.”

Genel

Genç YOLDER Yola Çıkıyor

TweetYOLDER’in, genç bakım personelinin katkılarıyla daha da güçlenmesine destek olmak, kuruma yeni katılan gençlerin beklentilerini yönetime yansıtmak, kurumda kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kalıcı bir genç demiryolu bakım personeli platformu oluşturmak amacıyla yola çıkan YOLDER’in genç üyeleri Yönetim Kurulu’ndan tam destek aldı. Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Genç YOLDER […]

Devamı
Genel

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI

Tweet OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI’NA ÇAĞRI Sayın Üyelerimiz, Demiryolu Bakım Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Nisan 2023 Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi, Alsancak/İZMİR adresinde yapılacaktır. İlk toplantıda yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı takdirde ikinci toplantı 01 Mayıs 2023 Pazartesi günü aynı gündem ile aynı […]

Devamı
Genel

YOLDER Yönetimi görev dağılımı yaptı

TweetYOLDER Yönetim Kurulu üyeleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıda yeni dönemde izlenecek yol haritası görüşülürken, Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı da yapıldı. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanlığına Şakir Kaya, Başkan Yardımcılığına Mesut Kuşçu, Genel Sekreterlik görevine Tarkan Erdemir, Saymanlığa ise Emre Yiğit seçildi. Metin Güneş […]

Devamı